53-годишният Петко Савов уби един и рани трима полицаи днес в Лясковец. Мъжът се барикадира в дома си и обсипа спецполицаите с куршуми. При акцията стрелецът също бе ранен.

Опасният мъж бе задържан след повече от петчасова драма. След операцията по обезвреждането му, стана ясно, че той е държал като заложник майка си.

Загиналият полицай е инспектор Емил Емилов Шарков, разузнавач в Специализирания отряд за борба с тероризма. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров определи акцията в Лясковец като успешна за обществото, тъй като лицето е неутрализирано, за нас е трагедия.

Специализираната полицейска операция започна около 6.00 часа сутринта, когато стрелецът се беше барикадирал в дома си и стреляше на месо през прозореца. Жителите на града чуваха изстрели и живеещите наблизо бяха евакуирани. Районът беше отцепен. На място имаше засилено полицейско присъствие, около 20 автомобила със специализирани части, пожарникари и линейки.

Петко Савов Петков заплашвал да употреби оръжие срещу децата, посещаващи близкото училище. Той се е оплаквал, че те му пречат с шумните си игри в училищния двор, който е точно срещу терасата му. Директорът на училището "Максим Райкович" Николай Кожухаров е уведомил полицията на 20 февруари за заплахите, отправяни от Савов.

Веднага след обезвреждането на Савов военен самолет "Спартан" с лекарски екип на Военно-медицинска академия бе изпратен, за да транспортира тримата ранени полицаи от великотърновската болница към ВМА. Те са настанени в Клиниката за анестезиология и реанимация с огнестрелни наранявания на горни крайници, но със стабилни жизнени показатели. От ВМА обаче съобщиха, че има опасност от инвалидизация при единия полицай, както и опасност за запазването на ръката.

Още сутринта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев направи изявление в парламента за акцията в Лясковец. Вътрешният министър бе категоричен, че при планирането и провеждането са спазени тактическите процедури, които е трябвало да се спазят. "Тактически операцията е проведена съгласно изискванията и съгласно утвърдените практики на Специализирания отряд за борба с тероризма", обясни Йовчев. На въпрос дали има оставки във връзка с този случай, министърът каза: "Ако се установи, че има действие или бездействие на някой, в резултат на които се е стигнал до този развой на операцията, ще иска оставки".

В развитието на драмата от Лясковец станаха известни подробности около психическото състояние на стрелеца и ясни сигнали от миналото, свързани с него.

Още на 10 февруари 2012 година Районната прокуратура в Горна Оряховица е отправила искане до съда за задължително настаняване в лечебно заведение на Петко Савов. Мотивите на прокуратурата са постъпили множество жалби от Савов срещу негови съседи. При извършените проверки обаче са събрани данни, че вероятно лицето-жалбоподател страда от психично заболяване и се нуждае от лечение, тъй като е опасен за себе си и околните. Съдът е постановил принудително довеждане на Савов. На 15 март 2012 г. е планирана специална операция с участието на СОБТ и Института по психология на МВР за задържането и довеждането му в съдебно заседание. По разпореждане на главния секретар на МВР операцията не е реализирана. Образуваното в Районен съд – Горна Оряховица производство за настаняване и лечение е прекратено от съда на 30 март 2012 г., след двукратни опити Савов да бъде принудително доведен и изслушан от съдебен състав.

На 16 октомври 2013 г. Районната прокуратура в Горна Оряховица, е образувала досъдебно производство срещу Савов за това, че от 18 юни 2012 г. до настоящия момент в дома си в гр. Лясковец е държал огнестрелни оръжия – един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини, без да има надлежно разрешение. В хода на разследването е установено, че Савов е имал разрешително за носене на ловно оръжие, чийто срок е изтекъл на 17 юни 2012 г. След тази дата разрешителното не е било подновено и Савов е отказал предаването на оръжията в МВР.

На 13 март 2014 г. районната прокуратура е уведомена за подаден сигнал от Николай Кожухаров, директор в СОУ "М. Райкович", че Савов е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 години. Дворът на училището граничи с двора на имота на самия Савов. Незабавно е извършено претърсване и изземване в дома на Петков за огнестрелните оръжия и други предмети със значение за досъдебното производство. В хода на разследването са събрани доказателства за емоционалната нестабилност на Петко Савов - враждебни нагласи и неадекватни междуличностни отношения.

Тогава случаят е докладван във ВКП. Предвид емоционалното и психическото състояние на Савов – отправените от него заплахи за саморазправа с ученици, както и доказателствата за държани от него огнестрелни оръжия, е оценена високата степен на риск и необходимостта от провеждане на спешни действия. Създадена е организация за подпомагане на разследващите с допълнителен брой служители на МВР, като по разпореждане на ръководството на министерството на място са изпратени и служители на СОБТ.

След днешната стрелба Окръжната прокуратура във Велико Търново незабавно започна досъдебно производство срещу Петко Савов за убийство на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата. Делото е взето на специален надзор от отдел "Специализиран" във ВКП.