Румъния изпраща допълнителна помощ на Турция, където в понеделник, 6 февруари, станаха поредица от разрушителни земетресения с магнитуд до 7,7, съобщават румънските медии.
Нов екип за издирване и спасяване от букурещкия Инспекторат за извънредни ситуации ще бъде изпратен в Турция, а от държавния резерв ще бъдат изтеглени някои стоки от първа необходимост, които ще бъдат използвани от екипа, действащ в рамките на Международния механизъм за хуманитарна помощ. В новата мисия ще бъдат включени също двама лекари, две медицински сестри и специализиран персонал с обучени кучета.
Това решение е взето днес от Националния комитет за извънредни ситуации на Румъния, свикан от премиера Николае Чука с одобрението на президента Клаус Йоханис.
Три самолета на румънските военновъздушни сили, както и транспортен самолет С-17 „Глоубмастър“ ІІІ (C-17 Globemaster III), който е част от Многонационалното стратегическо въздушно транспортно звено на НАТО, ще изпълняват днес мисии до Турция в подкрепа на населението, което е тежко засегнато от земетресенията, съобщи министерството на националната отбрана на Румъния.
Самолет C-130 „Херкулес“ замина за Турция около 9,30 ч., C-17 „Глоубмастър“ III ще излети от 90-та военновъздушна транспортна база в Отопени около 13 ч., и още два самолета - C-27J Spartan, ще излетят днес, съобщи министерството на отбраната.
Самолетът C-17 „Глоубмастър“ III е част от Многонационалното стратегическо въздушно транспортно звено на НАТО, опериращо от военновъздушната база Папа в Унгария. Полетът му е бил поискан от румънското министерство на отбраната чрез Съвместното командване на силите като част от квотата летателни часове на Румъния.