Стотици френски фермери подкараха тракторите си към Париж рано тази сутрин, за да протестират срещу ограниченията за ползване на пестициди и други екологични разпоредби, които според тях заплашват производството на най-голямата селскостопанска сила в Европейския съюз, предаде Ройтерс.
Действието следва решение на съда на ЕС миналия месец, което отмени френската политика, позволяваща на производителите на захарно цвекло да използват забранен инсектицид, което поражда загриженост сред производителите на захарно цвекло за по-нататъшен спад на насажденията и затваряне на захарни фабрики.
"Тези многократни забрани и бездействието на правителството да подкрепи много сектори (череши, ябълки, цикория, картофи и други) осъждат селскостопанското производство", заявиха в съобщение най-големият фермерски съюз във Франция FNSEA, Съюзът за захарно цвекло CGB и групата на младите фермери JA. Те предупредиха, че вносът на култури, които не подлежат на подобни ограничения за пестициди, би застрашил работните места във Франция.
Екологични активисти твърдят, че остатъците от пестициди причиняват щети на почвата и дивата природа.
Синдикатите очакват 500 трактора и 2000 фермери от околностите на Париж да се присъединят към протеста, но е твърде рано да се потвърдят числата, посочи говорител на CGB.
Тракторите, някои от които носят транспаранти с лозунг "Макрон ликвидира селското стопанство" и "Спасете своя фермер", бяха планирали да завършат шествието си пред Дома на инвалидите, близо до министерството на земеделието на Франция.
Представителите на фермерските синдикати трябваше да се срещнат с френския министър на земеделието Марк Фено сутринта.