Министерството на околната среда на Австралия отказа да разреши откриването на нова въглищна мина в близост до Големия бариерен риф, предаде Ройтерс.
Проектът на компанията "Сентрал Куинсланд коул" (Central Queensland Coal) на магната Клайв Палмър се намира във въглищния басейн Стикс, непосредствено до брега на океана в централната част на щата Куинсланд.
"Реших, че лошите въздействия върху околната среда от този проект са твърде големи", посочи министър на екологията Таня Плибърсик във видео, пуснато в социалните мрежи. "Става дума за открит рудник на по-малко от 10 километра от Големия бариерен риф, което прави рисковете от замърсяване и необратими щети върху него твърде големи".
Плибърсик посочва, че за 10 работни дни в министерството са постъпили 9000 жалби срещу проекти. От компанията засега не дават коментар по темата.
Според еколози Големият бариерен риф, най-голямата коралова система в света, която е в списъка на защитените природни обекти на ЮНЕСКО, е подложен на крайно негативното въздействие на промените на климата и затоплянето на океаните.