Хиляди хора излязоха днес в Мадрид и други испански градове, за да протестират срещу законопроект, целящ да засили правата на животните, но изключващ ловните кучета, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Следващата седмица парламентът трябва да гласува новото законодателство, предложено от управляващите социалисти. Но се появиха разногласия сред поддръжниците на законопроекта. Избирателите от селските райони смятат, че някои части от него на практика ще доведат до унищожаване на лова. Социалистическата партия внесе в последния момент изменение на законопроекта, изключващо ловните кучета и други животни, участващи в традиционни селски дейности.
В демонстрациите участваха защитници на правата на животните и собственици на магазини за домашни любимци. Протестиращите настояха правителството отново да включи ловните кучета в законопроекта, който увеличава глобите за малтретиране на животни на 200 000 евро и предвижда възможност за наказание до две години затвор за най-тежките случаи.
Давид Рубио, говорител на платформата "Не на лова", каза, че Испания е не само единствената страна в Европа, която все още позволява лов с кучета, но и е рекордьор по най-много изоставени кучета в Европейския съюз.
Собственици на магазини за домашни любимци заявиха, че ще бъдат принудени да спрат работа съгласно новото законодателство, защото то позволява само на лицензирани развъдници да продават котки, кучета и домашни порове. Според тях това ще доведе до загуба на хиляди работни места и разрастване на черния пазар за домашни любимци и екзотични животни.