Според германски профсъюз в местата за лишаване от свобода в страната има около 2000 вакантни места за служители, предаде ДПА.
Ръководителят на Федерацията на служителите в затворите Рене Мюлер заяви, че дори и този брой е силно занижен, ако се вземат предвид всички професии в затворническата система. 
Данни на германската федерална статистическа служба сочат, че към края на юни в цялата страна е имало повече от 56 000 затворници. Изчисленията на Мюлер показват, че затворническите служители, от които се нуждае Германия, възлизат на 38 000.
Увеличил се е и броят на затворниците с психични проблеми. "В затворите нямаме места за психично болни, психиатричните отделения също са пълни", каза синдикалният лидер.
В Германия присъди излежават и бивши поддръжници на терористичната групировка "Ислямска държава". С оглед на това Мюлер счита, че трябва да се изградят федерални центрове за задържане на екстремисти и опасни затворници, което би облекчило и товара върху по-малките институции. 
Според Мюлер недостигът на персонал вече оказва влияние върху затворническата система.По думите му един представител на затворническия персонал отговаря за 70 лишени от свобода.
Ръководеният от Мюлер синдикат настоява за по-високо заплащане на служителите и за разширяване на перспективите за работа, за да стане тази професия по-привлекателна.