Румънският премиер Николае Чука разговаря днес в Кайро с египетския си колега Мостафа Мадбудли за двустранните отношения между двете страни, като уточни, че исканията на Румъния се отнасят за внос на торове, а тези на Египет - за внос на зърно, предаде Аджерпрес.
Премиерът определи дискусиите като "отлични" не само на ниво премиер, но и техническите разговори на ниво министри, отбелязвайки, че са били идентифицирани множество възможности за сътрудничество.
"Ще трябва да видим какво повече можем да направим заедно, като се има предвид новият контекст на инвазията на Русия в Украйна, която засяга не само страните на границата и в съседство с конфликта, но и останалите страни, и трябва да видим какво можем да направим заедно за решаването на всички тези аспекти, които засягат нашите граждани, икономиките ни и страните ни", посочи Чука на съвместна пресконференция с египетския си колега.
Румънският премиер заяви, че двете страни ще продължат да обсъждат на техническо и министерско равнище въпросите, свързани с исканията на Румъния за внос на торове, и на Египет за внос на зърнени култури, и ще направят всичко възможно, за да гарантират, че други страни няма да бъдат засегнати от недостиг на зърнени култури, за да се избегне по този начин продоволствена криза.
Николае Чука отправи покана към своя египетски колега да посети Румъния.
От своя страна премиерът на Египет Мостафа Мадбули подчерта "конкурентоспособността на египетската промишленост и земеделие, особено производството на торове, нефтохимически продукти и други стоки, които Египет има възможност да изнася за Румъния". Той заяви, че е поискал от румънския си колега увеличаване на вноса на зърнени култури и пшеница, като отбеляза, че Румъния е "един от основните производители на зърнени култури в Европа и света".
Мадбули добави също, че двете страни могат да се подкрепят взаимно чрез международните организации, в които членуват.
"Например, що се отнася до Египет, като част от Африканското споразумение за свободна търговия, можем да осигурим достъп до африканския пазар на румънски компании чрез партньорство с египетски компании. По същия начин, чрез подобно партньорство, египетските фирми могат да получат по-голям достъп до Европейския съюз", заяви египетският служител.
Румънският премиер е на двудневно работно посещение в Египет днес и утре.