Вече над 10 години община Разград подпомага семейства с репродуктивни проблеми да осъществят мечтите си и да се сдобият с рожба. Благодарение на инвитро процедури, осъществени с финансовата подкрепа на общинския фонд за асистирана репродукция, през миналата година е родена една двойка близнаци – момченца. С тях новородените, чиито родители са били включени в програмата от учредяването му досега, стават 19, като от тях близнаците са четири двойки - две двойки момичета и две двойки момчета, каза за БТА зам.-кметът на общината Хабибе Расим. Тя е председател на комисията, която разглежда заявленията на кандидатстващите двойки. 
Зам.-кметът обясни, че в Разград инициативата за подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми се реализира от 2012 година, като всяка година в бюджета на общината се предвижда сума, определена за подпомагане на инвитро процедури. За 2022 г. бюджетът бе в размер на 50 000 лева. Сумата е предназначена, освен за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, и за лица, които се нуждаят от еднократна помощ за лечение. Съгласно приетия от Общинския съвет правилник, средствата, които получават двойките с репродуктивни проблеми, са до 2 500 лева. Парите са за една процедура в рамките на текущата година и се отпускат срещу представена фактура за действително направен разход и медицински документ от специализирана клиника за извършена асистирана репродукция. 
Право на подпомагане от фонда имат двойки, в които поне единият партньор е жител на община Разград през последните три години. Кандидатите трябва да са здравно осигурени, да не са осъждани, да нямат задължения към местната хазна. Подадените заявления на правоимащите двойки се разглеждат и одобряват от комисия, определена със заповед на кмета на общината, посочи Расим. 
По думите ѝ общинският фонд за асистирана репродукция в Разград е доказал своите ползи и интересът към него с всяка изминала година расте. През миналата година в деловодството на община Разград са подадени осем заявления, а подпомагане са получили шест двойки. Една двойка е оттеглила заявлението си, а на друга е отказано подпомагане, като мотивът е, че не отговарят на условията. 
По традиция за децата, родени с помощта на Общинския фонд „Инвитро“, ежегодно се организира детски празник на Първи юни. На него дълго чаканите малчугани получават подаръци от кмета. Традицията беше видоизменена по време на пандемичната обстановка, когато децата получаваха подаръците си по домовете си, но през 2022 г. отново имаше тържество с торта за Деня на детето и с подаръци от кмета за всяко от децата.