Един президентски указ или обикновено мнозинство в Народното събрание (НС) не могат да те направят министър или министър-председател. Това каза служебният премиер Гълъб Донев на церемонията, на която президентът Румен Радев представи задачите и приоритетите на новото служебно правителство, което встъпи в длъжност днес.
По думите на Донев формално назначението или парламентарната подкрепа да заемеш тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политическите сили. Но министър се става след първото управленско решение. След първия сблъсък с интереси , различни от обществения интерес. След първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България. След първата допусната и осмислена грешка, заяви той.  
Довчера бяхме стотното правителство на България, днес сме 101-ото и причината за това е само една - 48-ото НС, въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство, добави Донев. 
Според него да си министър втори мандат има сериозно предимство, тъй като вече знаеш какво предстои и си готов за „втория сезон на „политическия сървайвър". 
Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени като виновници за несбъднали се реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само Народното събрание, заяви Донев. 
Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения, изтъкна той. 
Като приоритет в следващите два месеца на служебния кабинет Донев посочи организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори. Централната избирателна комисия може да разчита на съдействие и подкрепа от страна на правителството за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, отбеляза служебният премиер.