Русия иска да участва в сесията на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) точно една година след като нападна Украйна. “В момента се занимаваме с получаване на визи и се подготвяме за пътуването. Мисля, че всичко ще е нормално“, това е заявил днес за руския ежедневник „Парламентская газета“ Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по международни въпроси в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент, цитиран от австрийското радио и телевизия ОРФ.  
Австрийската страна е изказала уверение, че всички парламентаристи ще получат виза.
Предишното участие на Русия в сесия на ОССЕ е през 2021 година. На последните две сесии държавите домакин Великобритания и Полша са отказали да дадат визи на делегатите.
Руската делегация трябва да се настрои за остри нападки по време на дебата, е заявил Джабаров. „Ние разбираме, че 30 държави членки на НАТО, които са и членки на ОССЕ, ще се изказват срещу Русия“, е казал той и е добавил, че руските парламентаристи са готови да изложат своята позиция.
Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг държи на позицията си руските парламентаристи да получат разрешение за влизане в страната. Сигурно е, че „няма да наруша правото“ е заявил Шаленберг според парламентарната кореспонденция в Главната комисия по въпросите на Европейския съюз в Националния съвет (долната камара на австрийския парламент).
Външният министър е получил подкрепа от федералния канцлер Карл Нехамер, който е на мнение, че да се изключат руските депутати от ОССЕ е „напълно погрешен подход“. Много важно е да се запази диалогът и да бъде оставена международната организация да си върши работата.
В отворено писмо над 80 депутати от 20 държави членки на ОССЕ поискаха от Австрия да предотврати участието на руската делегация в сесията на Парламентарната асамблея на ОССЕ.