От Клуба за българо-македонско приятелство призовават към мирно отбелязване на годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари. „Настояваме правителствата на двете страни да приложат незабавно механизма за намаляване на напрежението и идентифициране на проявите на омраза, разписан миналата година между двете външни министерства“, се посочва в позиция на организацията, получена в БТА. 
Нека не разрешават инциденти и провокации да отдалечават отношенията ни от политическата им рамка - Договорът за добросъседство и Френското предложение, с което да ни отклоняват  от общите ни цели - постигане на пълно разбирателство и европейско членство за Република Северна Македония, отбелязват още от Клуба. Според тях тези цели могат да бъдат постигнати, ако средите, сеещи омраза, бъдат маргинализирани чрез всеобхватни процеси на сближаване - културно, обществено, инфраструктурно, медийно и икономическо свързване. 
Министърът на вътрешните работи на България Иван Демерджиев проведе работна среща с министъра на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски в понеделник. След срещатата Спасовски каза, че няма да бъдат допуснати инциденти по време на отбелязването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие. Демерджиев пое ангажимент хората, които ще дойдат от България, за да почетат Гоце Делчев, „да не участват в правонарушения или провокации”.
В Република Северна Македония вече са предприети засилени мерки за повишаване на сигурността около църквата „Св. Спас“ в Скопие, където в събота ще бъде честването то на 151-та годишнина от рождението на Гоце Делчев.