"Абсолютно всяко действие по темата за къпалнята "Мария Луиза" трябва да бъде публично, прозрачно и законосъобразно. Каквито тези действия не бяха по нито една точка. А най-добре е къпалнята отново да стане общинска". Така кметът на район "Средец" Трайчо Трайков коментира с публикация във Фейсбук нерегламентирано изсичане на дървета около къпалнята „Мария Луиза“.
БТА припомня, че заради нерегламентираната сеч на 20 дървета на територията на къпалнята кметът на София Йорданка Фандъкова сезира Столичната дирекция на вътрешните работи и прокуратурата и наложи максималната санкция от 50 хил.лв. на дружеството-собственик на терена „Парк Мария Луиза“, който попада в охранителната зона на парк "Борисова градина", която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство.
Трайчо Трайков посочва в своята публикация в социалната мрежа, че от дружеството-собственик са му поискали разрешение за премахване на 11 дървета. Експертите от район "Средец" са изготвили оценка на растителността и са констатирали пет напълно изсъхнали бора и шест от други видове (круша, череша, ясен), саморасли в подпорна стена и бетонови стъпала в зоната на плувните басейни. В разрешението, което район "Средец" е издал и важи за две години, е предвиден задължителен уведомителен срок от 48 часа преди началото на премахването, подчертава районният кмет.
След като е информиран, районен експерт-еколог винаги отива на обекта в посочения ден и час и следи за изпълнението - маркира дървета за премахване по разрешението, обяснява процедурата Трайков. За да се извози отрязаната растителност, отрязаните дървета следва да се маркират и да се издаде превозен билет за дървесината, който важи за 12 часа от момента на издаването. Като средство за контрол е задължителната направа на снимки на натоварената дървесина. В противен случай системата не разпечатва превозен билет, посочва Трайков.
Той отбелязва, че в конкретния случай уведомление, че дърветата по разрешението ще бъдат премахнати на 01.02.2023 г., не е постъпвало. "Научихме от сигнали на граждани, за което им благодаря", пише кметът. Той веднага е разпоредил експерти от района да се свържат с общинското предприятие "Паркове и градини" и с дирекция "Зелена система" на Столичната община и да отидат на място. "Установи се, че вече са премахнати повече от разрешения брой дървета, като в същото време някои от включените в разрешението още си стоят", посочва Трайчо Трайков.
За допуснатите нарушения бяха съставени протоколи и актове от съответните общински структури, с максимално предвидената санкция от 50 хил лева. "За мен нарушението е още по-сериозно, тъй като се вижда, че се разчиства терен за бъдещи строителни дейности, за каквито към момента няма разрешение", коментира Трайков. Той отбелязва, че има издадена от главния архитект на София виза за проектиране, в която е записано, че не подлежи на съобщаване, тъй като заинтересувани лица са само поискалите я. В района нямаме никаква информация за развитие впоследствие, пише още Трайков.