Спекулациите и истерията няма да помогнат с нищо, докато не станат ясни фактите около шпионския балон, за който САЩ съобщиха, че са засекли над територията си, заяви на брифинг за медиите китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.
"Доколкото ми е известно, въпросът се проверява от наша страна", каза говорител на външнополитическото ведомство в отговор на журналистически въпрос. "Надяваме се двете страни да подходят по темата със спокойствие и благоразумие."
Вчера Пентагонът съобщи, че в продължение на няколко дни в американското небе е летял разузнавателен балон, за който военното ведомство подозира, че е бил китайски.
Китай е "твърдо против" всякакво по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между Великобритания, САЩ и Австралия по въпроса за ядрените подводници, добави говорителят.
"Китай е силно обезпокоен от това сътрудничество и твърдо възразява срещу него", каза той в отговор на журналистически въпрос във връзка с медийни съобщения, че от посещението на британския министър-председател в САЩ през март може да дойдат новини за задълбочаване на сътрудничеството по отношение на ядрените подводници.