Русия е страната в света, където демокрацията се е сринала най-много през 2022 г., изпреварвайки Буркина Фасо и Хаити. Това сочат резултати от проучване, публикувано вчера от британската група „Икономист“, която изготвя индекс на демокрацията в 167 държави, предаде Франс прес.
След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, смъквайки се с 22 места в световната класация на това проучване на отдела за изследвания и анализи на групата EIU, което поставя Русия на 146-то място.
Войната в Украйна „разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна“, се подчертава в проучването.
Сред „авторитарните режими“, други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където „ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията“, също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.
В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията. 
Премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, повиши резултата на редица държави, сред които Франция (22-ро място, стабилно), Испания (също 22-ро място, с 2 места по-нагоре) и Чили (19-то място, с 6 места по-нагоре), които се връщат в групата на „завършените демокрации“.
На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.
Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.
В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.
Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в „завършена демокрация“, се вижда от класация начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.
Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.