Православното духовенство в Бургас ще отслужи благодарствен молебен за благоденствие в деня на Освобождението на града от османско иго. На 6 февруари Бургас ще чества 145 години, откакто се е освободил, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
На тази дата си спомняме, че цената на свободата често се измерва в човешки животи. И че предните поколения са жертвали много, понякога всичко, за да живеем ние добре днес, посочиха от общинския пресцентър. 
Официалната церемония ще започне от 11:00 часа на площад "Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. Празникът ще продължи с поднасяне на венци и цветя и отдаване на военни почести пред Руския паметник, пред паметната плоча на генерал Лермонтов и пред Паметника на руския лазарет в Приморския парк.
В историческата експозиция на Регионалния исторически музей ще има лекция с презентация на тема "Бургас през Руско-турската война". От 12:30 часа на площад "Тройката" ще има концерт на фолклорен ансамбъл "Странджа".