Едни от най-новите документи, открити в Османския архив в Истанбул за Васил Левски и Ангел Кънчев, са показани в изложбата „Бунтът на духа - основна сила по пътя към свободата“, която ще бъде представена на 2 февруари в галерия „Средец“, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата.
Фотодокументалната изложба е част от националната програма, с която се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Експозицията представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г. с изявите на Георги Раковски до смъртта на Васил Левски през 1873 г.
Авторите включват в общия порив за извоюване на Освобождението, както радикалните революционни организации като БРЦК и ВРО, така и „другите“, както често ги наричаме, също имащи за цел просперитета и освобождението на българите, но по пътя на развитието и еволюцията, разказват от културното министерство. По думите им в този план в изложбата присъстват и „Добродетелната дружина“, и Тайният централен български комитет (ТЦБК), както и други организации със своите ръководители, печатни органи, програмни документи. Акцент в изложбата са още Общото събрание на БРЦК в Букурещ и смъртта на Ангел Кънчев на пристанището в Русе.
Изложбата включва снимки на Васил Левски, изведени на самостоятелни пана, снимки на негови сподвижници, документи на БРЦК и ВРО, текстове из писма на Апостола, паметни места, свързани с дейността му.
Проектът е реализиран от Национален музей „Васил Левски“ в партньорство с фондация „Васил Левски“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе. Осъществена е с финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Откриването на експозицията е съпътствано от представяне на новите сборници, осъществени от Националния музей „Васил Левски“ през последните две години. Книгите включват публикации на откритите и преведени документи от Османския архив в Истанбул, свързани с дейността, залавянето и съдебния процес срещу Васил Левски и другите комитетски дейци в края на 1872 г. и началото на 1873 г. Те представят още дейността на Ангел Кънчев като помощник на Левски, четническите акции през 1867-1868 г., четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и четата на Димитър Топалов-Войняговеца. В изданията са включени и нови изследвания на специалисти на основата на тези източници. / ГН