Празникът Трифон Зарезан отбелязаха днес в най-стария квартал на Ямбол – „Каргон“. По традиция в двора на Народно читалище „Пробуда 1909“ зарязаха лозата и избраха нов „Цар на лозето“.
Характерния народен ритуал изпълни миналогодишният винен цар Петър Левков. С венец от първите три отрязани лозови пръчки той „короняса“ новоизбрания „Цар на лозето“ Валентин Светличков.
„Тайната на хубавото вино е първо в хубавата почва, която трябва да се разоре, да се зареже правилно лозето, да се натори и да се пръска нормално. За да стане виното хубаво, гроздето се бере само узряло, прецежда се прецизно и се налива в бурето. А за доброто вино най-хубавото мезе е домашното“, сподели Валентин Светличков, който е и ръководител на коледарска група.
При зарязването стриктно се изпълняват няколко стъпки, за да се „нахрани“ лозата и да е плодородна. Стопанинът първо се обръща към "изгрев слънце", прекръства се три пъти, покланя в четирите посоки на света. След това полива корените на лозата с червено вино, "захранва" ги с къшей хляб, поръсва ги с дървесна пепел, полива с вода, прекадява ги с тамян. След това вече отрязва първите лозови пръчки, обясни читалищният секретар Петя Накова.
На днешния ден Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон, считан за покровител на лозарите. Светецът лечител бил посечен с меч по заповед на император Траян Деций, защото отказал да се отрече от християнската си вяра. 
До 1968 г. църковният празник у нас се отбелязва на 14 февруари. С календарната реформа почитането на Св. вмчк. Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари. Като професионален празник на лозаря в България се отбелязва от 1962 г.