Среща "Градският AI чатбот: от хартия към смарт туризъм" организира Регионалният младежки RAISE център (РМЦ) в Брезник.
Поводът ѝ бе предстоящото намерение на организацията да разработи специална дигитална програма (чатбот), базирана на технологията на изкуствения интелект, която да подпомага туристическия потенциал в района на Перник.
Лекторът по време на срещата бе Елица Стоилова - предприемач, съосновател и управител на чатбот агенцията UMNI. Тя представи различни успешни практики при създаване и работа с този вид технология в световен мащаб. Стоилова каза, че в България този инструмент все още не е широко използван, но  набира все по-голяма популярност.
Предстои през февруари РМЦ да организира обучение за разработване и използване на чатбот с два екипа участници от област Перник. Повечето от тях членуват и в новосъздадения туристически кооператив "На Запад от София", чиято цел също е свързана с развитието на туризма.
Чатботът е програма, която отговаря автоматично на запитвания на клиенти, създавайки усещането за разговор с истински човек. Този диалог се осъществява чрез текст, аудио или други визуални елементи като изображения и емотикони. По този начин няма нужда от ангажирането на конкретен служител, който да отговаря на клиентските запитвания или да пренасочва техните заявки.