Изпълнява се първата по рода си международна студентска програма за културен обмен 2022-2023 г. между Катедрата "Кореистика" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" и университета "Индок" в Сеул, Република Корея. За първи път от създаването й през 1995 г. на катедрата гостуваха 26-ма студенти и четирима преподаватели от университета "Индок", съобщи пресцентърът на висшето училище.
В рамките на програмата се състояха редица събития в Центъра за източни езици и култури, и в Центъра по кореистика на Софийския университет.
Бяха включени творчески работилници по български и корейски занаяти и обичаи, студентите изработиха заедно сурвачки, мартеници и кукерски маски, запознаха се с българската и корейската книжнина, участваха в тренировки по таекуондо и к-поп танци, подготвиха театрална постановка върху пиесата "Чунхян" по популярни фолклорни мотиви.
В академичната част от програмата студентите от двата университета участваха в семинар на тема "Предизвикателства и възможности пред младото поколение в България и Корея". С цел разширяване на сътрудничеството в сферата на образованието и културата беше подписано споразумение между Центъра по кореистика и университета "Индок".
Своеобразен финал на първата по рода си младежка програма за културен обмен и взаимодействие беше проведеният в Аулата на Софийския университет студентски фестивал, на който бяха представени резултатите от проявите.
В събитието бяха включени вокални изпълнения, демонстрации на таекуондо, изпълнение на традиционна корейска музика Самулнори, театрална постановка по пиесата "Чунхян", модно ревю на бижута.
Чрез средствата на изкуствата и с творческия заряд, който всеки млад човек носи, целта на събитието бе да срещне двете култури след дългата КОВИД изолация, за да се изгради още един динамичен мост и свързаност между младите хора от България и Корея, отбелязват от СУ.