Сдружението с нестопанска цел "Жанета" в Разград започна дарителска кампания за събиране на стари компютри, лаптопи или таблети. Устройствата ще бъдат предоставени на деца, чиито родители нямат възможност да им осигурят, каза за БТА председателят на Сдружението Грациела Ранкова. Тя обясни, че идеята за благотворителната кампания се родила още по време на пандемията, но заради ограничителните мерки се проточила във времето. "Изминалите години ни показаха, че много ученици заради липса на технически средства нямаха възможност да се включат в образователния процес, когато се наложи той да преминава на онлайн режим. Затова решихме да отправим апел към добротворци, ако у дома имат работещ компютър или лаптоп, които събират прах, да ни ги изпратят в подкрепа на каузата да зарадваме дете в нужда", посочи Ранкова. 
За устройствата, нуждаещи се от поправка, ще се погрижат двама млади компютърни специалисти. Ремонтираните машини ще бъдат подарени на потребители на двете социални услуги, които управлява Сдружението -  на Центъра за обществена подкрепа и Центъра за работа с деца. 
Кампанията за събиране на стари и непотребни компютри и лаптопи няма определен краен срок. Те могат да се оставят в Центъра за обществена подкрепа (къщата до изчислителния център) или в Центъра за работа с деца на улицата в ж.к. „Орел“. Грациела Ранкова изрази надежда повече хора да откликнат на призива на сдружението, защото по думите ѝ каузата си заслужава.
Председателят на "Жанета" заяви, че продължава и другата благотворителна кампания на сдружението - за събиране на детски книжки за изграждане на библиотека към Центъра за обществена подкрепа. "Получихме голямо дарение от книги и за възрастни, като подготвяме да разкрием благотворителна библиотека за хората от града. Скоро ще обявим и още една хубава инициатива за децата на Разград", посочи Грациела Ранкова.
Тя припомни, че неправителствената организация работи в социалната сфера с представители на уязвими групи в региона вече близо 19 години. От учредяването си през 2004 г. досега екипът на "Жанета" е помогнал на над 17 600 души с консултации и с хуманитарна подкрепа. "Мисията на сдружение “Жанета“ винаги е била да помага на деца, които са най-уязвими, и техните семейства, както и на възрастни хора, да живеят по-добре", каза Ранкова. По думите ѝ през последните две години с подкрепата на Националната мрежа за децата сдружението е осигурило храна за 60 семейства. Със средства по проект, финансиран от фонд "Нашите родители" на фондация „BCause", са закупени хранителни продукти, дрехи и обувки за 40 възрастни от самуилските села Хърсово и Голям Извор.