Ливан ще приеме нов официален обменен курс от 15 000 лири за един щатски долар от утре (1 февруари), каза управителят на централната банка на страната Риад Саламех, цитиран от Ройтерс.
Това е девалвация с 90 на сто спрямо текущия официален курс, който е непроменен от 25 години.
Промяната от стария курс от 1507 ливански лири до 15 000 лири все още е далеч от паралелния "сив" пазар, където лирата достигна днес до курс от 57 000 лири за долар. 
Промяната ще важи за банките, заяви Саламех, и това ще доведе до намаляване на собствения капитал на институциите, които са в основата на финансовия крах, настъпил в страната през 2019 година.
Анализаторите очакват промяната да има по-слабо влияние върху по-широката икономика, която все повече се "доларизира" и където по-голямата част от сделките се осъществяват според курса на паралелния пазар.
Ливанската лира е загубила около 97 на сто от стойността си, откакто започна да се обезценява спрямо долара през 2019 година.
Саламех заяви, че промяната на курса до 15 000 лири за долар е стъпка към унифицирането на многобройните валутни курсове в страната в съответствие с проекто-споразумението с Международния валутен фонд (МВФ) миналата година и условията в него за деблокиране на спасителен план от 3 милиарда долара.