Световното търсене на злато е достигнало през 2022 година най-високото си равнище от 2011 година насам благодарение на рекордните покупки на централните банки, които са нараснали повече от двойно на годишна основа. Това се посочва в доклад на Световния съвет по златото, публикуван днес и цитиран от Франс прес.
Търсенето на злато през цялата 2022 година е било 4740,7 тона, което е увеличение с 18 на сто спрямо 2021 година и то се дължи на много силното търсене през четвъртото тримесечие. 
"Голямата изненада на годината очевидно е рекордното търсене на централните банки, което е достигнало най-високото си равнище от 55 години, като само през второто полугодие е генерирало покупки за над 800 тона", потвърди пред АФП Луиз Стрийт, анализаторка от организацията. 
Финансовите институции са купували засилено злато през годината, като търсенето е нараснало повече от двойно за една година, достигайки 1135,7 тона през 2022 година спрямо 450,1 тона предходната година.
Златото се цени високо от световните банки, които го използват като "дългосрочен запас от стойност", най-вече поради факта, че се представя добре по време на криза, служейки като защитен буфер срещу инфлацията, обяснява анализаторката. 
Покупките на златни кюлчета и монети са продължили да привличат инвеститори в много страни, компенсирайки спада на търсенето в Китай. Общо инвестициите в кюлчета и монети са били 1217,1 тона през 2022 година спрямо 1190,9 през 2021 година. 
Секторите на бижутерията и технологиите са отчели лек спад в търсенето, съответно с 2 и 7 на сто през годината (2189,8 тона за бижутата и 308,5 тона за технологиите).
Китай и Индия са основните пазари за златни бижута. Традиционно семействата се възползват от сватби и други празници, за да превърнат част от спестяванията си в кюлчета злато, огърлици, гривни и други златни предмети, които се смятат за сигурно "убежище".
Китай обаче прилагаше до декември строги здравни ограничения, поради което търсенето на бижута в Китай се е понижило с 15 на сто, а инвестициите в кюлчета и монети - с 24 на сто. 
Потреблението на злато в Индия през 2022 година е намаляло с 3 на сто спрямо предходната година заради скока на цените в страната до рекордни равнища, според данните на Световния съвет по златото, цитирани от Ройтерс.