Операта на Жак Офенбах „Хофманови разкази“ за първи път ще бъде поставена на русенска сцена. Това ще стане на 19 март, когато завесата ще се вдигне и зрителите ще се докоснат до три истории на един от най-бляскавите германски писатели - Ернст Теодор Амадеус Хофман, известен също и като композитор и художник. В операта на французина Офенбах Хофман пие в кръчмата и разказва своите минали любовни приключения с Олимпия, която се оказва машина, с Антония, която пее до смърт, и с Жулиета, заради която той става убиец. Въображение и реалност, истина и поезия се смесват по причудлив начин, в който внасят своя творчески ракурс режисьорката Урсула Хорнер, младият диригент Диан Чобанов, сценографката Мария Ветероска и русенските оркестранти, солисти и хористи.
Това оперно заглавие е истинско предизвикателство, затова избрахме да го включим в афиша на „Мартенски музикални дни“, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова. „Хофманови разкази“ е от моите най-любими опери, това е съвършенство на хармонията между музика и текст, призна режисьорката, която живее в Скопие и говори отличен македонски език. Голяма чест е за мен да работя с русенския екип, с изключителни солисти като Диана Василева, Анна Дитри, Калуди Калудов, Александър Крунев, Георгиос Филаделфевс и останалите колеги, добави Хорнер и изрази „абсолютното си въодушевление“ от хора на операта. Обикновено хористите на сцената са статични, но във времето на таблетите и LSD телевизорите не можеш да й предложиш само пеене - тя иска действие и движение, точно това правим и с русенските хористи, обясни Урсула Хорнер.
Диригентът Диан Чобанов окачестви „Мартенски музикални дни“ като най-елитния фестивален формат в България и призна, че за него е чест да дебютира и на фестивала, и на русенска сцена. Операта е сложна, за сметка на това дълга, пошегува се той. И разкри част от творческата задача, която си поставя - по-свежи и динамични темпа, чрез които зрителите да усетят оркестъра като равностоен партньор на солистите, а не като акомпаниатор.