Апелативният съд във Варна промени мярката за неотклонение „парична гаранция“ в „задържане под стража“ на обвиняем за участие в организирана престъпна група за съставяне на неистински официални документи, измами и пране на пари, съобщиха от пресслужбата на съда.
43-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност за това, че между октомври 2021 г. и октомври 2022 г. във Варна и Силистра е участвал с още двама мъже и една жена в организирана престъпна група, като престъпната схема включвала издаване на кредити на името на хора, без тяхно знание и съгласие. Сумите постъпвали в кредитни карти, от които били теглени. 
БТА припомня, че организираната престъпна група бе разкрита при специализирана операция на 7 октомври миналата година. Ден по-късно от прокуратурата информираха, че задържаните чрез онлайн платформи на кредитни институции са правили заявки от името на български граждани, които трайно са се установили в чужбина, използвали са техните данни, след което с неистински официални документи на тези лица са получавали и кредити. По първоначални данни са нанесени щети за около 100 000 лева.
Четиримата – трима мъже и една жена, са задържани във Варна и Силистра. Групата е развивала дейността си на територията на двете области. Ръководителят ѝ е на 36 години от Силистра. 
Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.