На Украйна трябва да бъде оказана помощ, за „да възстанови независимостта и суверенитета си“, заяви министърката на външните работи на Франция Катрин Колона в Букурещ, предаде Аджерпрес.
Колона направи това изказване на съвместна пресконференция с колегите си от Румъния и Нидерландия Богдан Ауреску и Вопке Хукстра вчера.
В тази война има агресор и нападната страна, заяви Колона и продължи: Напълно ясно е: агресорът е Русия, а засегнатата страна е Украйна. Украйна има право да се защити според Хартата на Обединените нации. Русия избра войната, избра да води война, избра да продължи тази война, избра да води войната със средства, които са срещу законите на войната. За съжаление в момента говорим за оръжия и ние трябва да помогнем на Украйна да се защити. Не само да се съпротивлява, а да възвърне независимостта и суверенитета си, каза Колона.
Тя подчерта, че за да има преговори, „Русия трябва да спре агресията“. „Надявам се, че моментът за диалог ще настъпи“, заяви френският външен министър.
По-рано в петък тримата министри посетиха военната база в Чинку (окръг Брашов, Централна Румъния), където Франция и Нидерландия са изпратили войници като част от Бойната група на НАТО, сформирана след нахлуването на Русия в съседна Украйна.