Български, румънски, унгарски и полски фолклорни танци изпълниха банатските българи от ансамбъл „Фалмис“ и техните приятели пред софийската публика тази вечер. Събитието е част от честванията по случай двадесет и петата годишнина от създаването на концепцията „Falmis – Uvec falim“ (традиционен поздрав на банатските българи, идващ от приветствието между католици „Хвален да бъде Исус Христос“ и отговора „Винаги да бъде хвален“), чието начало е положено през 1998 г. с отпечатването на първия бюлетин със същото име.
„Преди 25 години започнахме в Бърдарски геран нещо, което се оказа пълно с възможности. Концепцията „Фалмис“ роди много неща, роди значение, роди динамика и за 25 години полека научавахме хората да мислят какво е това „Фалмис“. Все повече и повече значения идват от тази дума. Бяхме вестник, ансамбъл, дружество. Всичко това събира много хора, които работят заедно. Тази вечер ще видите плода на нашия общ труд. Ако аз съм лицето и всички ме разпознават, знайте, че зад мен стоят много хора и те, заедно с вас, дават време, дават сили, дават всичко, което могат за каузата, която ни е толкова скъпа – да опазим общността на банатските българи в България и да поддържаме живи контакти с нашите събратя в Румъния. Тази вечер е много важна за нас и аз съм щастлива, че сме заедно“, каза в началото на концерта председателят на Дружеството на банатските българи в България Светлана Караджова.
Заедно с ансамбъл „Фалмис“ пред публиката пяха и танцуваха музиканти от „Гром падина“, които изпълниха унгарска музика, танцова формация „Нова генерация“ от Кюстендил, чийто художествен ръководител Евгени Вучков е и хореограф на концерта. Банатският българин от Румъния Тео Катаров също беше част от празничния концерт. А нов банатски танц в изпълнение на ансамбъл „Фалмис“ беше изненадата на вечерта.
„Другите ансамбли също са подготвили танци, така че ще видите една голяма и разнообразна фолклорна китка“, каза преди началото на концерта, специално за рубриката БГ Свят на БТА Кристияна Първанова от ансамбъл „Фалмис“. 
Ансамбъл „Фалмис“ е създаден през 2016 година към Дружеството на банатските българи в България. Целта му е да съхрани фолклора, традициите и културата на банатските българи, получили убежище в областта Банат - част от някогашната Австро-Унгарска империя. 
Концертът се осъществи по Програма за възстановяване и развитие на любителски организации в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура“.