Председателят на опозиционната Демократическа партия на Албания Сали Бериша съобщи, че партията му ще поиска парламентарна комисия, която да разследва предполагаемата връзка между албанския премиер Еди Рама и бившия служител на ФБР Чарлс Макгонигъл, предаде АТА.
Според Демократическата партия става въпрос за "безпрецедентен скандал, в който албанският премиер Еди Рама е включен като предмет на разследване и обвинения в международна корупция, подкопаване на общественото доверие в институциите на албанската държава и нарушение на междудържавните и политически и дипломатически отношения между Албания и Съединените щати".
Макгонигъл, който е бивш началник на контраразузнаването на ФБР в Ню Йорк в периода между 2016 и 2018 г., беше задържан на 21 януари във Вашингтон по две отделни обвинения. Той е обвинен, че е получавал тайно стотици хиляди долари от бивш албански шпионин и че е нарушил санкциите на САЩ, като е работил тайно за руския олигарх Олег Дерипаска, свързан с Кремъл, когото самият той по-рано е разследвал, отбелязва „Гласът на Америка“.
Макгонигъл е обвинен в получаването на най-малко 225 хиляди долара в брой от бивш албански служител в разузнаването, като в замяна е трябвало да лобира за неговите бизнес интереси без да разкрива връзката между тях пред ФБР. Бившият албански агент и бизнесмен, идентифициран от албанските и американските медии като Агрон Неза, е получил американско гражданство и живее в Ню Джърси.
Според обвинението Макгонигъл се предполага, че е получил три отделни плащания от бизнесмена, както и че се срещал с албанския премиер Еди Рама поне четири пъти през 2017 г. и 2018 г.  По време на първата си среща с Рама през 2017 г. се смята, че Макгонигъл го е призовал „да бъде внимателен при издаването на лицензи за сондажи за нефт в Албания на руски подставени компании“, посочва още „Гласът на Америка“.
В медийно изявление премиерът Еди Рама отхвърли всякаква връзка между него и разследвания от американското правосъдно министерство случай относно бившия служител на ФБР, предаде АТА.
"Няма никакви обвинения и никаква връзка между въпросната тема и мен или правителството на Република Албания", заяви Рама пред журналисти вчера в централата на управляващата Социалистическа партия в Тирана.
Бизнесменът Агрон Неза, който има албанско и американско гражданство, от своя страна заяви за Евронюз Албания, че парите, за които става дума в обвинението срещу Макгонигал, са били дадени за лични цели и не са свързани по никакъв начин с албанското правителство или с премиера Еди Рама. По думите му твърденията на бившия премиер Сали Бериша, че парите са били дадени за лобиране в полза на правителството, са "нищо друго освен лъжа".