Киберзащитата е дело на всички, само с общи усилия може да имаме някакъв успех, а обмяната на информация е от ключово значение, каза Мирослав Беляшки, представител на Община Пловдив, по време на представяне на Европейски цифров иновационен хъб "Тракия" (ЕЦИХ "Тракия") в Националния пресклуб на БТА в София днес. Ролята на ЕЦИХ "Тракия" е да предоставя на бизнеса и местната администрация иновативни решения в областта на мрежовата информационна сигурност с цел повишаване на тяхната киберустойчивост. Дейностите в обхвата му ще допринасят за осигуряването на киберустойчива среда с фокус Южен-централен регион и в перспектива на национално ниво. 
"За Съюза за стопанска инициатива това е ключово начинание, обединявайки нуждите на българския бизнес в лицето на малки и средни предприятия, да подпомогне пътя им в дигиталната трансформация и киберсигурността", заяви Васка Бакларова, председател на Съюз за стопанска инициатива.
Проектът е с продължителност 3 години и се финансира по програма "Цифрова Европа" на ЕК и по програма "Научни изследвания, иновации и цифровизация за интелигентна трансформация".
Светлин Илиев, председател на Дигитални иновационни хъбове Тракия и на Асоциация по киберсигурност, обясни, че ще предоставят четири услуги чрез своите изградени инфраструктури. Първите ще бъдат технически, насочени към конкретното повишаване на сигурността на киберфирмите в региона, както и на представителите на местната власт. "С тези технически услуги също така ще подпомогнем стартиращите и иновативните предприятия, които искат да тестват и да приложат в сигурна киберустойчива среда своите технологии. Вярвам, че това ще доведе много добавена стойност не само за компаниите, но и за държавата", посочи Илиев.
На следващо място той информира, че ще предоставят услуги за образование и обучение. "Силно вярваме, че първата стъпка за повишаване на общото ниво на киберсигурност е обучението, така че ще обучим всички желаещи фирми и представители на местната власт, било то на регионално или на национално ниво", допълни Илиев. По думите му работят с едни от най-добрите експерти в България, също така са подпомогнати и от Европейската организация по киберсигурност и експертиза.
Следващата услуга, която ще предоставя проектът, е достъп до финансиране – на всички стартиращи и иновативни компании, които искат да разработят, да предложат за финансиране свои собствени решения, ще бъде помогнато да намерят международно, национално или европейско финансиране.
"Не на последно място, искаме да създадем формална и официална екосистема в България за киберсигурност – това не са само предприятията и експертите по киберсигурност, а това е и получателят ѝ", сподели Илиев.
По думите му ще бъдат обучени 2760 човека, но това е минимумът, към който се стремят. "Предвидили сме да обхванем поне 100 компании, но се надявам да умножим тази цифра", заяви той.
Ангел Димитров, ръководител проект CYBER4All STAR, посочи, че екипът по проекта включва 29 човека, около една трета са преподаватели, 7-8 млади специалисти, както и специалисти във финансовата и банкова сфера. "Използвам случая да поканя други млади експерти и студенти, които имат интерес в тази перспективна област, да се включат в по-късен етап на проекта", призова Димитров. Той подчерта, че са подбрали най-добрите специалисти и в момента активно работят по изготвянето на подробни  планове за изпълнение на дейностите по проекта.
Услугите в проекта са в няколко насоки – придобиване на умения и обучение, изпитвания за пробив и изготвяне на съответни експертни съвети за подобряване на киберзащитата на клиентите на цифровия иновационен хъб. Също така ще бъдат проведени консултации на тема дигитална трансформация и достъп до финансиране. Част от проекта е изграждането на киберполигон и интегрирано приложение за предоставяне на киберсигурност услуги, разясни още Димитров. 
Според него ефективната доставка на услугите ще доведе до ускорение на цифровата трансформация за потребителите и ще подобри възможностите за сътрудничество на цифровия иновационен хъб, така че в бъдеще да се добавят още услуги чрез мрежови партньори, достъпни за неговите потребители.
Димитров допълни, че на 18-ия месец от проекта е предвидено и подобряване на собствените възможности, т.е. преглед на постигнатото и евентуални корекции на посоките, с цел възможности за иновации и предлагане на все по-иновативни услуги на потребителите.
"Участието ни в проекта е голямо удовлетворение, защото необходимостта от обучение на служителите на администрациите е голяма. Сигурността има един постулат, че една система е толкова силна и здрава, колкото най-слабото звено в нея. За да не са хората най-слабото звено, обучението и образованието са от изключително значение", каза Мирослав Беляшки. Той съобщи, че от средата на февруари са планирали първите групи, които да стартират обучението в Община Пловдив.
Проф. Станимир Стоянов, представител на ПУ "Паисий Хилендарски", обясни, че обучението се фокусира върху две основни теми – киберсигурност и изкуствен интелект. "В момента подготвяме екипи, които ще провеждат обучението. Освен преподаватели с дълъг стаж, към екипите се интегрират и млади хора – докторанти, студенти", сподели той.
Стоянов информира, че обучението се провежда в две насоки. Първо е базово, където обучаемите се запознават с основните принципи и подходи, свързани с киберсигурността и с изкуствения интелект. Втората част от обучението е специфична, зависи от фирмата, от нейния профил, от бранша, от базовите знания.
"Специално внимание обръщаме в рамките на проекта на средните училища, особено що се касае до темата за изкуствения интелект. Планираме обучението да бъде провеждано чрез създаването на мрежа от STEM центрове първо в Пловдив, след това в други региони", каза проф. Стоянов, отбелязвайки, че моментът е много благоприятен, защото съвпада с изграждане на националната мрежа от STEM центрове.
По думите му обучението ще се провежда в отделни модули, за да може да съобрази с ритъма на производство на фирмите, като и учебните графици в училищата. Предвижда се също обучение на екипи от учители, които след това да предадат знанията си на групи от ученици.
Европейският цифров иновационен хъб "Тракия" е проект между Съюза за стопанска инициатива, Българската асоциация по киберсигурност, Община Пловдив, Българската академия на науките, Цифров иновационен хъб "Тракия" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".