След като САЩ и Германия дадоха вчера зелена светлината произвежданите от тях танкове "М1 Ейбрамс“ и "Леопард 2“ да отидат на фронтовата линия в Украйна след месеци на спорове между западните съюзници, Киев сега насочва вниманието си към това, което виждат като логична следваща стъпка - доставки на съвременните бойни самолети, пише "Политико“. Изданието допълва, че основни двигатели на тази идея са самата Украйна и прибалтийските държави.
"Политико“ цитира дипломати и служители в отбраната, които казват, че следващата стъпка след танковете е обсъждането на евентуалната доставка на изтребители. По време на дебатите по въпроса обаче вероятно ще се сблъскат доста по-противоречащи си позиции, отколкото беше при обсъждането на въпроса за танковете за Украйна. В Европа много официални представители и дипломати казаха, че техните правителства вече не смятат идеята за невъзможна, но страховете, че  подобна стъпка може да доведе до ескалация остават големи, посочва изданието.
Вашингтон е казал на Киев, че за момента няма шанс за доставка на самолети, заяви пред „Политико“ дипломат, пожелал да остане анонимен. Той допълва „По въпроса има червена линия – но миналото лято имахме червена линия за „Хаймарс“ (HIMARS - ракетни установки за залпов огън), която отпадна. После за бойните танкове, но и това отпадна.“
Втори високопоставен дипломат от европейска държава е подчертал скоростта, с която се увеличават доставките на западно оръжие. "Днес изтребителите са напълно немислими", казва той. "Но може да проведем тази дискусия след две, три седмици". В тази връзка "Политико“ припомня, че министрите на отбраната на страните съюзници на Украйна трябва да проведат следваща среща на върха през февруари във военната база на САЩ в Рамщайн, Германия, където се очаква темите за авиацията и подкрепата по въздух да бъдат основен акцент.
Предвид съществуващите противоположни мнения между страните, някои официални представители смятат, че дискусията в Рамщайн следващия месец ще бъде насочена по-скоро към изработване на "план за действие в извънредни ситуации“, в случай че в бъдеще изтребителите станат спешно необходими, отколкото към постигане на споразумение за краткосрочни доставки.
Според "Политико“ западните съюзници на Украйна още миналата година са се споразумели да спазват "неписана политика" да не доставят на Украйна цялостен набор от оръжия веднага след инвазията от страх да не предизвикат масиран отговор от страна на Русия, възможно дори и такъв с ядрено оръжие, е заявил пред изданието високопоставен дипломат от друго европейско правителство.
Стратегията се изразява в бавна, но постоянно нарастваща тенденция в западната подкрепа за Киев. Следователно доставката на самолети е "само въпрос на време", прогнозира същият дипломат.
На тази мисъл навеждат неотдавнашните решения на САЩ. През юли Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри 100 млн. долара за обучение на украински пилоти за управление на американски изтребители, а през октомври Украйна обяви, че група от няколко десетки пилоти е избрана за обучение на западни изтребители, припомня "Политико“.
Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, заяви, че украинските ВВС са хвърлили око на американските самолети Ф-16 и Ф-15, но са отворени и за други предложения. "В момента почти 50 държави използват Ф-15", казва Сак. "Не вярвам и за секунда, че Украйна не заслужава бойни самолети."
"Политико“ се спира и на потенциалния логистичен кошмар, който може да съпътства доставките на западни изтребители.  Ф-15 и Ф-16 се нуждаят от дълги и качествени писти, каквито Украйна няма. Експерти твърдят, че за Русия ще бъде лесно да забележи всеки опит за изграждане на оперативни бази и да ги удари.
Американските изтребители Ф-18 или шведските "Грипен“ биха били по-подходящи, казва Джъстин Бронк от британския Кралски институт за изследвания в областта на сигурността и отбраната (Royal United Services Institute - RUSI). Тези изтребители могат да излитат от по-къси писти и изискват по-малко поддръжка. Но и двата самолета са сравнително дефицитни.
Други бойни самолети, като например произвежданите във Франция "Рафал“,  може да изискват на място да бъдат изпратени значителен брой цивилни, които да отговарят за ремонта, поддръжката и подготовката за полети на изтребителите. Тези хора автоматично биха се превърнали в мишени за руските атаки.