Носителят на "Оскар" и "Златна палма" в Кан - Фолкер Шльондорф, засажда първото дърво в гората на "София филм фест". 27-ото издание на фестивала ще бъде открито на 16 март в зала 1 на НДК с  "Повелителят на горите" на прочутия германски режисьор, съобщават от "Арт фест".
"Повелителят на горите" предава вдъхновяващата история на австралийския агроном Тони Ринаудо и неговия  революционен метод, който успява да се пребори с пустинната суша, създавайки десетки декари гора върху безплодни и изоставени земи в Африка. За делото си през 2018 година Тони Ринаудо е удостоен с алтернативна Нобелова награда - приза Right Livelihood. Ринаудо прокарва път не само към засаждането на разнообразни дървесни видове, но и път към надеждата. Той успява да върне вярата и да осигури препитанието на местните общности като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални важни теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.
"София филм фест" ще посади своя гора, в израз на съпричастност към каузата на Ринаудо, Основен партньор на фестивала в тази мисия са гражданите на София в лицето на Столична община, осигуряваща пространството, както и телекомуникационна компания.
"Основен приоритет на управлението на Столичната община е поддържане и разширението на зелената система на града. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март", допълват от "Арт фест". Заедно с Шльондорф, дървета ще бъдат засадени от кмета Йорданка Фандъкова, и от представител на Yettel.
Специална филмова ретроспектива на Шльондорф ще бъде представена в залата на "Гьоте институт" и ще бъде реализирана в партньорство с германската културна институция. 
/ДД