Зачестяват емоционалните проблеми и тревожните разстройства при децата, както и при пациентите с аутизъм. Раната диагностика на психичните заболявания е много важна, за да бъде лечението по-ефективно и да има по-добра перспектива за развитието на детето с проблеми. Това заяви в интервю за БТА психиатърът д-р Любляна Андреева. Тя е и специалист по детска психиатрия. Работи като началник отделение в Държавната психиатрична болница в Карлуково. Консултира деца в кабинета си в Плевен, а отскоро - и в Центъра за обществена подкрепа в Ловеч. 
По думите на д-р Андреева част от превенцията и предотвратяването на по-сериозни проблеми е да се работи с децата и техните семейства навреме и с помощта на мултидисциплинарни екипи, които освен психиатри включват и психолози, социални работници, рехабилитатори. Така може да се направи цялостна оценка на психичното развитие и терапевтичните подходи.
Децата имат няколко възрастови периоди
Децата имат няколко възрастови периоди, посочи специалистът. В по-малката възраст се диагностицират разстройствата в развитието, умствената изостаналост или разстройствата от аутистичния спектър. „Специалистите станаха по-компетентни, по-точно диагностицират състоянията, но се наблюдава и увеличение на заболяванията от аутистичния спектър. Засега все още не знаем точните причини за тях. При лечението на тези деца се изисква особен, специфичен подход. Там медикаментозната терапия е на втори план. Тя коригира само симптомите на агресия, автоагресия, но няма открит медикамент, който да лекува заболяването. По цял свят идеята е да обучаваме такива хора в умение да общуват, за да могат да имат своето място в общността“, добави д-р Андреева.
Следващата възраст е училищната, при която тревожните разстройства, сред които са сепарационните, са на преден план. Характерни за възрастта са и хиперактивните разстройства. 
„Те се проявяват в училище, когато има по-високи изисквания към тях, трудно им е да изпълняват поставените задачи, да се концентрират, да внимават, да работят в група. Тогава стават недисциплинирани, не спазват правилата и родителите се обръщат за помощ“, обясни детският психиатър. Според нея, когато едно дете нарушава правилата, не може да се адаптира в детската градина, бива импулсивно, агресивно – това е сигнал, че то има по-сериозен проблем и трябва да бъде диагностицирано.
По думите й много е важна и училищната, и семейната среда за емоционалното развитие на детето. Стресът, разделените родители, насилието в семейството водят до сериозни проблеми в развитието на децата и тяхното емоционално състояние.
Рискът от тревожните разстройства е, че могат да се превърнат в депресивни. Тогава най-често е началото на психичните заболявания – психози, шизофрении, суицидни опити при юношите. 
Все пак, при много от тревожните разстройства при добра подкрепа и терапевтични подходи, симптомите могат да изчезнат и децата ще бъдат здрави и добре функциониращи. 
„Децата са незрели психично, но са в процес на развитие, което е техният шанс. Те растат с всеки месец, запознават се с много неща, изискванията към тях се увеличават. Проблемите изглеждат големи, но след един месец, когато идват други проблеми, предходните отпадат. Това е шансът на тяхното развитие – тогава се оформя характерът“, каза още лекарят. 
Според нея всеки период си има своите най-изявени заболявания и колкото по-рано се диагностицират, толкова по-добре. „Юношеството е много кризисен период. Казваме, че това е тройна криза – на авторитета, те се противопоставят, социално и емоционално незрели са и се получава противоречие, което води до бързи решения на крайностите“, добави д-р Андреева.
Лечението в България е съвременно
Лечението в България е съвременно. „Ние имаме достъп до медикаментите, до подходите и програмите, които се използват и в другите държави. Нашите деца се лекуват както и в чужбина“, посочи детският психиатър.
Тя добави, че диагнозите при възрастните и децата са различни. Подходът в детската психиатрия е коренно различен от психиатрията. При децата медикаментозното лечение е на втори план. Работата със семейството е много важна, а играта е основното терапевтично средство.
По думите на д-р Любляна Андреева психиатричната стигма стои. Повечето родители се плашат от консултация с психиатър. Предпочитат срещата с психолог, за да не бъдат включени в регистри, да не бъде поставена психиатрична диагноза. Това е причина за по-късно консултиране, когато проблемите са по-наболели и съответните заболявания са по-сериозни, счита лекарят.
Има недостиг на детски психиатри
Доктор Андреева каза още, че в България има недостиг на детски психиатри. „Тази професия е привлекателна, но няма млади колеги, които да искат да специализират. Трудно се работи с деца, много е натоварващо и емоционално. Ние съобщаваме на родителите сериозни диагнози, носим доста стрес в работата с тях. Младите колеги отиват в чужбина“, коментира още д-р Андреева.
Тя добави, че освен липсата на кадри, няма и достатъчно детски психиатрии. В България са две – в София и Варна.
Специалистът предупреждава и за друг проблем – справянето със зависимостите при младите хора, които често отключват психични проблеми. „Зависимостите се увеличават все повече и стават много сериозен проблем. Няма структури където тези деца да бъдат лекувани и включени в съответните терапевтични програми. Те се нуждаят от подкрепата на мултидисциплинарни екипи - психолози, социални работници, от работа с родителите, не само с юношата.
Според психиатъра зависимостите са лечими, но има много какво да се прави при тези деца и техните семейства, които също имат нужда от програма. „Това е необхваната сфера. В България, за съжаление, малко се отделят средства. Тук се изисква политическа отговорност на много по-високо ниво, не е само прегледи и медикаментозно лечение“, каза още д-р Андреева.
Тя е категорична, че от малък до възрастен всеки даден момент може да отключи психичен проблем затова съветва хората да търсят помощ, да ходят по-често на психологични или психиатрични консултации, когато имат съмнение за проблем. „И здравите хора имат нужда от психологична подкрепа – съществуват житейски, екзистенциални кризи, проблеми в работата, които изискват мнение на специалист, да чуят алтернативни подходи за справяне с тези проблеми“, каза д-р Любляна Андреева.