Предаването „Трамвай по желание" получи голямата наградата „Сирак Скитник“ за 2023 г. Церемонията се състоя тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР), което днес отбелязва 88-ия си рожден ден.
Голямата награда бе връчена от вицепрезидента на България Илияна Йотова на водещия Емил Янев. „Трябва да благодаря на всеки един от вас, които сте замесени в тази моя награда, защото тя е за предаването „Трамвай по желание“, каза Янев. Той коментира, че споделя отличието си с Кин Стоянов. „Тази награда посвещавам на моя баща - журналистът Кирил Янев, отишъл си преди една година, точно преди една година. Това е човекът, от когото научих всичко за журналистиката, което знам“, допълни Емил Янев.
Националното радио не е само общност, каза Илияна Йотова. „То е нещо повече – частица от всеки един от нас. Няма случай, в който сутрин, когато се събудим, да не си включим радиото, да слушаме в колата, да слушаме, когато ни е весело и когато ни е тъжно“, коментира тя.
Вицепрезидентът се обърна към екипа на БНР с думите, че те не само съобщават новините, но и отварят дверите на култура, на изкуство, на личности, на характери, на съдби и на биографии. „И давате нещо много ценно – вашата гледна точка, вашия коментар. Една новина няма живот. Тя е само един факт, ако не е преминала през съзнанието, интерпретацията и погледа на всеки журналист“, допълни Йотова и приветства инициативата на БНР да почете паметта на Сирак Скитник през 2023 г.
Панайот Тодоров Христов, чийто артистичен псевдоним е Сирак Скитник, е първият директор на БНР. Тази година се навършват 140 години от неговото рождение и 80 години от смъртта му, които ще бъдат отбелязани с поредица от събития.
По време на церемонията в БНР бяха връчени още три отличия. Годишната награда за радиожурналистика бе присъдена за професионалното отразяване на големите наводнения и последствията от тях в Пловдивска област и бе връчена на информационния екип на Радио Пловдив, на кореспондента на БНР в Пловдив Кремена Данева и на репортера от програма „Хоризонт“ Евелина Стоянова. 
Отличието за радиопредаване, радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР спечели екипът на Радио Бургас. Колективната награда се връчва за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година. Лауреат за 2023 г. на приза на името на фондация „Надежда Дженева“ по инициатива на нейния съпруг Кеворк Кеворкян е Юлия Гетдерова.
Радиото е магия, каза генералният директор на БНР Милен Митев. Той допълни: „Радиото е глас. Като обществено радио имаме дълг и отговорност да дадем възможност гласът на поетите на нашето време да бъде чут“.
Сред гостите на церемонията бяха служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева, Соня Момчилова и Симона Велева от СЕМ, писателят Георги Господинов,  проф. Нели Огнянова, зам.-генералният директор на БТА Евгения Друмева, доц. Георги Лозанов, директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева, ректорът на Националната музикална академия (НМА) проф. Сава Димитров, Митко Новков и др.
Наградата „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за значим принос в развитието на обществената медия. Носи името на първия главен ръководител на БНР (тогава Радио София) Сирак Скитник - художник, критик, поет, театрал, общественик.
Сред носителите на отличието са писателят Богомил Нонев, проф. Веселин Димитров, Божана Димитрова, Вили Казасян, Райна Константинова, Георги Минчев, Валери Петров, акад. Христо Недялков и Мартин Минков.
Ръководителите на радиото от 1935 г. до 2013 г. са носители на голямата награда "Сирак Скитник" за 2014 г., когато БНР отбелязва 80-годишен юбилей. Над 20 известни българи са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас.