Руски хакери блокираха за кратко днес достъпа до няколко германски уебсайта в отговор на решението на Берлин да изпрати танкове на Украйна. Германските власти обаче коментираха, че кибератаката не е имала осезаем ефект, съобщи Ройтерс.
По-рано през деня Германия, заяви, че ще даде от своите танкове "Леопард 2" на Украйна, превъзмогвайки своите опасения по въпроса. Киев смята, че доставките на такива тежки въоръжения са ключови за победата срещу Русия, докато Москва ги смята за опасна провокация, отбелязва Ройтерс.
Хакерската група "Килнет" (Killnet) заяви, че се е взела под прицел уебсайтове на германското правителство, на банки и летища с т. нар. разпределена атака за отказ на услуга (DDoS) - сравнително несложно кибернападение, насочващо големи обеми интернет трафик към набелязани сървъри, за да ги извади от строя.
"Понастоящем някои уебсайтове са недостъпни. Към момента няма индикации за преки последици за съответните услуги и според оценката на (германските власти) такива не се очакват, ако се вземат обичайните защитни мерки", се казва в изявление на германската агенция за киберсигурност.
"Килнет" е самопровъзгласила се руска "хактивистка група", която е взела активно под прицел противниците на руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс. През юни тя пое отговорност за подобна кибератака срещу литовското правителство, след като балтийската страна блокира потока от стоки към руския ексклав Калининград.
Според американски експерти следите на "Килнет" водят до руските спецслужби. Москва отрича да извършва кибератаки.