"Клиентките ми вече не искат сутиени", казва френският моден дизайнер Жулиен Фурние, който представи в Париж колекция висша мода, ознаменуваща женската свобода и мисъл без тази част от бельото, предаде Франс прес. 
Следвайки стъпките на модна къща "Диор", чийто дизайнер Мария Грация Киури по-рано през седмицата почете Джозефин Бейкър и бурните 20-те години на миналия век - "най-красивите за модата", Фурние също се обръща поглед към тази епоха, опростявайки силуета в една "по-лека, по-ласкава и не толкова обгръщаща тялото" колекция. 
Много широк бял костюм с панталон, бродиран със златна нишка, и панделка вместо лента за глава, носена върху разпусната коса, в началото на дефилето обобщават неговия дух. 
Моделите дефилират по подиума в тоалети, изобилстващи от деколтета и отвори и навяващи мисълта за свобода, малките рокли от трико са поклон към дизайнерката Мадлен Вионе, а изцяло бродиран бански всъщност е вечерно облекло. 
"Идеята е да се носи с много свобода и много...голота, за да възприемем отново нараненото от КОВИД тяло", обяснява дизайнерът. "Дори богатите ми клиентки, които се занимават с йога, желаят да намерят смисъл в живота си. Те искат по-малко ограничения. Прекаленото обличане, прекаленото гримиране, вече не ги кара да се усмихват. Желанието им е да се събуждат с мисълта, че стават от леглото и вече са на върха", допълва той. 
Това сякаш поставя начало на ново движение в духа на наследството на Мария-Антоанета, която свали корсета. Или на Жозефин дьо Боарне, която ходи на опера посред зима с прозрачни дрехи. "Всички настиват, обаче това е женската свобода", казва Жулиен Фурние. 
Въпреки привидното опростяване, тази нова линия е истинско предизвикателство за моделиране, тъй като трябва да се помисли за уравновесяването на роклите. "Силуетът е очертан по нов начин и трябва да се компенсира липсата на опора от сутиена", обяснява дизайнерът. 
Бледорозово, оранжево, лилаво: цветовете на роклите и бродериите, изработени от индийската работилница "Шанагар" (Shanagar), напомнят за залези и изгреви на открито.