И вчера продължи издирването на падналия във водите на Дунав в района на Сандрово 70-годишен капитан Д.Д. на кораба „Валмар“.
За инцидента „Утро“ писа във вчерашния брой.
Сигнал за него е подаден в 14:15 часа в понеделник, съобщи Иван Жеков, директор на дирекция „Речен надзор - Русе“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“.
Плавателният съд е собственост на фирма, чиято дейност е да добива дървен материал от българските острови по реката, както и да залесява. На този ден корабът се намирал във второстепенния канал край остров Алеко срещу село Сандрово. 
„Когато започва да маневрира, голям чукан с коренища се заклинва в перата за управление на плавателния съд. След неуспешни опити, капитанът и моряк слизат с корабната лодка да огледат ситуацията и да освободят чукана. По думите на моряка е имало вълни от силния вятър. Лодката се блъснала в борда на кораба и капитанът паднал във водата. Той бил отнесен бързо от силното течение на реката“, обясни Жеков. 
Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция „Морска администрация“, а в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат. Случаят се изяснява. 
Жеков обясни, че корабните документи и свидетелствата за правоуправление са валидни и изрядни.
По думите му това е втори случай от началото на годината, при който член от екипажа на български кораб пада във водите на река Дунав. Той припомни, че на 1 януари т.г. български моряк е паднал зад борда на плавателен съд в района на Галац, Румъния. 
„Екипажите на кораби трябва да са внимателни и предпазливи. Реката е много коварна за всеки, който пренебрегне дори и за малко необходимостта от лични спасителни средства“, каза Жеков.