Падналият през уикенда обилен сняг ще спаси посевите с рапица и ечемик, научи „Утро“ от председателя на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов.
Извадихме късмет, че настъпването на студовете стана едновременно със снеговалежа. Покривката достига 30 см, което е напълно достатъчно да запази посевите от измръзвания. Не се очаква снегът да се стопи в следващите седмици, така че опасност от големи студове на практика няма. Заедно с дъждовете преди седмица, бялата покривка ще осигури на посевите и достатъчно влага, каза Караиванов.
Близо 50 милиона лева ще получат земеделците от Русенско до края седмицата за плащания за единица обработваема площ. Тази година земеделците ще получат по близо 30 лева субсидия на декар - 28,80 лева евросубсидии плюс около лев на декар национални доплащания. В Русенско обработваемата земя е близо 1,7 млн. декара. От аграрното министерство обещават всички средства да постъпят по сметките на фермерите до четвъртък 30 януари.
По предварителни данни до края на седмицата ще се извършат преводите за площите, за които няма възражения. Останалите средства ще бъдат преведени, след като приключат проверките по жалбите със застъпванията. До 25 февруари се очаква разплащателната агенция да приключи с тези проверки.
През декември зърнопроизводителите получиха вече по 18 евро на декар за нивите, отговарящи на изискванията на мярката за агроекология. Според Караиванов това са 30-40% от всички обработваеми площи. Председателят на „Дунавско зърно“ похвали отличната работа на общинските земеделски служби, където била създадена необходимата организация за прием на документите за възстановяването на акциза за горива. Заявленията с опис на обработваните парцели и култури трябва да се подадат до края на месеца.