„Българите стават по-интелигентни“ - това е един от изводите на „Менса България“ след проучване, проведено в Русе, Варна, Гоце Делчев, Плевен, Пловдив и София. 
В Русе тестове за интелигентност на най-авторитетната световна организация в тази сфера бяха проведени в края на ноември миналата година. 
„Има млади генийчета във всеки от градовете. В Русе това е 13 годишната възпитаничка на МГ „Баба Тонка“ Елисавета“, каза за „Утро“ преди провеждането на голямата група тестове Даниела Лечева, национален надзорен психолог в „Менса България“. 
В Русе тестове решаваха ученици между 10 и 19 години. Партньор на инициативата беше МГ „Баба Тонка“. Тя беше част от програмата на световната организация, издирваща и обединяваща хора с изключително висок коефициент на интелигентност по света. В това международно общество със 76-годишна история членуват хора с висок IQ /коефициент на интелигентност/, постигнали резултат в горните 2% сред явилите се на тестовете.
„На база на явилите се деца до 14-годишна възраст най-високата успеваемост е в Пловдив - там децата са с най-висок персентил - информира по този повод Лечева. - На второ място е Русе, следван от Варна и Гоце Делчев, а София и Плевен заемат съответно 5-о и 6-о място. Тоест поне от тези, които са се явили при нас, най-интелигентните не живеят в столицата“, обяснява Лечева.
Редовните тестове на Световната организация на хората с висок коефициент на интелигентност показват, че персентилът на хората у нас към 2022 година се е повишил значително спрямо 2009-а. Персентил е мярката, която измерва процентното съотношение между надвишилите 148 или 132 точки в зависимост от използвания тест и останалите хора.
Разгледани според половата принадлежност на детския тест най-висок среден персентил показват момчетата, родени в Пловдив и Русе. След тях се нареждат момичетата, родени в Пловдив, а след тях наравно са момичетата, родени в София и Варна. На теста „15+ години“ най-високи са средните резултати на живеещите в Русе, следвани от Варна, след нея са София и Пловдив.
„На базата на тестовете, които провеждаме, може да се каже, че българите стават по-интелигентни.  Съвсем наскоро прегледах резултатите от 2009 година. Тогава успеваемостта на тестовете е била 26% от явилите се. Докато за миналата година при нас тя беше 26,77%, което наистина може да се тълкува като повишаване на интелигентността на сънародниците ни. Другата хипотеза е, че при нас се явяват само хора, които подозират, че са високоинтелигентни и искат да си го докажат“, казва още Даниела Лечева.                                     У