Цюрихският художествен музей „Кунстхаус“, един от най-големите в Швейцария, е подал жалба в полицията във връзка със загубата на две картини на майстори от XVII век, предаде ТАСС.
Творбите са изчезнали, след като са били изпратени за реставрация след пожар миналия август и не е изключена кражба, съобщиха от музея.
 „От началото на 2023 г. две от над 700-те творби, които "Кунстхаус" изпрати за почистване и реставрация след пожара, възникнал в нощта на 2 срещу 3 август, не са открити“, казаха оттам. 
Тъй като не се изключва кражба, културната институция е подала жалба до полицията на 13 януари. Става дума за картините на фламандския художник Роберт ван ден Хоке (1622-1668) „Войници в лагера“ от средата на XVII век и на нидерландския художник Дирк де Брей (1635-1694) „Нарцис и други цветя в стъклена ваза “ от 1673 г. И двете творби са нарисувани на дъбова дъска в малък формат и са собственост на частни лица.
„Кунстхаус“ е вписал загубата в международния регистър на изгубените произведения на изкуството и подпомага полицията в разследването. В същото време музеят провежда собствено разследване.