Около 600 френски войници, разположени в рамките на бойната група на НАТО в Румъния, проведоха бойно учение днес, за да тестват готовността на 30-членния военен алианс в източния му фланг на фона на войната на Русия в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Учението в тренировъчен полигон край източния румънски град Смърдан включваше около 200 военни превозни средства, включително четири френски бойни танка Льоклер, които стреляха с бойни муниции.  
Румънското министерство на отбраната заяви, че основната цел на учението е бойната група да бъде тренирана за "бързо разгръщане на способностите и изпълнение на бойна мисия" в рамките на операция на НАТО за колективна отбрана.
Танковете Льоклер, използвани днес, са от същия модел, за който френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че е поискал от министъра на отбраната "да обмисли" възможността за изпращане в Украйна. Киев настоятелно поиска танкове от западните си съюзници, за да помогнат във военните усилия на страната.
След дълго колебание това искане беше изпълнено най-накрая от Германия днес, когато канцлерът Олаф Шолц заяви, че неговото правителство ще предостави германски бойни танкове "Леопард 2" и също така ще одобри искания от други страни да направят същото.
В отговор на руската инвазия в Украйна миналия февруари НАТО подсили присъствието си в източния фланг на Европа, включително чрез изпращането на допълнителни многонационални бойни групи в членките на алианса Румъния, Унгария, България и Словакия, напомня агенцията.
Този месец алиансът разположи два разузнавателни самолета в Румъния, от където да извършват летателни мисии в продължение на няколко седмици, за да наблюдават руската военна дейност в близост до границите на НАТО. 
Самолетите АУАКС, които НАТО нарича "своите очи в небето", принадлежат към флот от 14 самолета, обичайно базирани в Германия. От началото на войната АУАКС патрулират редовно над Източна Европа и региона на Балтийско море, за да проследяват руските самолети.