Здравите и щастливи служители са с по-висока ангажираност и продуктивност, каза в интервю за БТА д-р Красимира Гюрова, лекар в завода на "Солвей Соди" в Девня. Тя спечели традиционната награда "Примус Интер Парес" за 2022 г. Отличието на Бизнес Клуб България-Белгия-Люксембург, връчено на 21 януари, беше под мотото "Най-ценен "играч" (Most valuable player) - за оставена следа и принос в корпоративните дух и култура. 
Клубът, с почетен патрон Посолството на Белгия в България, обединява най-значимите белгийски бизнеси у нас и има богат годишен културен и дипломатически календар. Жури в състав Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, Светлозар Петров, основател и управляващ партньор на "Джоб Тайгър" (Job Tiger) и Н. Пр. Фредерик Мьорис, посланик на Белгия (председател на журито), отличи победителите в годишния конкурс. "Наградата за "Най-ценен "играч" на/в компаниите за нас се олицетворява от нашия лекар д-р Красимира Гюрова, отдадено превела екипа на компанията през трудните години на пандемията", казват колегите й.
Тя заема тази длъжност в девненския завод на "Солвей Соди" от 33 години. Започва като лекар през 1989 г. (в Работническа болница Девня), след това е лекар във Военноморска болница и от края на ноември 2000 г. е назначена като служител в "Солвей Соди" - началник служба по трудова медицина.
Според д-р Гюрова доста актуални теми в трудовата медицина в момента са стресът, благосъстоянието на работното място, работата с видеодисплеи, работата от разстояние и свързаната с нея изолация.
 
Следва пълният текст на интервюто:
 
- Как приемате наградата за "Най-ценен "играч", когато на практика става дума за бизнес награди? 
- Изключително съм благодарна за това неочаквано и високо признание. Моята роля и работа в компанията е да помагам на работодателя в процеса на поддържане на доброто здраве на нашите служители. Здравето на служителите (физическо и психично) е свързано с благосъстоянието на хората и с резултатите на компанията. Здравите и щастливи служители са с по-висока ангажираност и продуктивност. 
- Какво е специфичното на лекарската дейност в завод, какъвто е "Солвей Соди"?
- Има много предизвикателства и специфични особености, когато един лекар работи в такава голяма производствена компания. Те са свързани с различните условия на труд, различните структурни звена и дейности, както и специфичните индивидуални особености на служителите. Един лекар не може да работи сам в такава компания. Аз съм част от екипа на Дирекция "Здраве и безопасност", но работя в пряка връзка с всички отдели и звена в компанията. Всички дейности, свързани със здравето на нашия персонал, се подкрепят изключително много от ръководството. Правим ежегодна широка профилактика, имаме допълнително здравно застраховане. От 2019 година организираме "Дни на здравето" с разнообразни активности - изследвания на място, лекции за преодоляване на стреса, за по-ефективно управление на времето, забавни физически дейности - стрелба с лък, йога на открито, народни и латино танци, и много други. Тази година на Световния ден на сърцето (29 септември) осветихме сградата на "Солвей Соди" в червено, като част от инициативите за насочване на вниманието на обществото към превенция на сърдечно-съдовите заболявания.
Работим много и в областта на "Благосъстоянието на работното място". За мен е изключително важно лекарят по трудова медицина да е близо до хората. Познавам служителите, имам постоянен контакт с тях, старая се да бъда полезна във всички случаи, когато имат нужда от помощ и подкрепа. Безценно е и това, че "Солвей Соди" е част от Група Солвей. На ниво група, ние сме 12-13 лекари от целия свят, които работим в екип. Имаме редовни срещи, корпоративни процедури и инструменти. Помагаме си при решаване на специфични случаи.             
- Какви бяха предизвикателствата във Вашата работа по време на пандемията?  
- Пандемията беше изключително изпитание за всички нас. Прилагаме всички възможни мерки от април 2020 г. - маски, измерване на температурата, дезинфекция, дистанция, гел за ръце и т.н. В началото имаше много неизвестни. Появиха се много предизвикателства: мерки за ограничаване на разпространението на вируса, лични предпазни средства, карантина, управление и проследяване на положителните и контактните колеги, връщането на работа след карантина, правене на бързи тестове, ваксинация и т.н. Отново бяхме екип с колегите лекари от групата. Разбира се, още в самото начало сформирахме и ковид щаб (екип за управление на ковид кризата). Той се ръководи от изпълнителния директор на "Солвей Соди" и работеше много активно в тясно сътрудничество и непрекъсната връзка с представителите на работниците и служителите и синдикатите. Продължаваме да имаме ежеседмични срещи и сега.
- Работите отдавна в завода, това ли е най-голямото изпитание за Вас като лекар и човек?        
- Да, това може би беше едно от най-големите изпитания. Много неизвестни, страх и несигурност. Имаше доста тежки моменти. Изгубихме четирима колеги, чиято загуба преживях тежко, питайки се, защо се случи това, можеше ли да бъде предотвратено... Имаше моменти, в които много хора бяха в карантина и се страхувахме за тяхното здраве, и дали ще успеем да поддържаме непрекъснатостта на производството. Но днес, когато вече изминахме доста дълъг път от началото на пандемията, можем да кажем, че с усилията на всички успяхме да преминем през това изпитание.
- Технологиите и производствата постоянно се модернизират. Как това променя трудовата медицина?
- Трудовата медицина е много интересна специалност, развита в целия свят, пред която има и ще има нови предизвикателства. Тя се развива заедно с новите технологии, производства и новите възможности и рискове, които възникват заедно с тях. Доста актуални теми в момента са стресът, благосъстоянието на работното място, работата с видеодисплеи, работата от разстояние и свързаната с нея изолация и т.н. Трудовата медицина, както и всички други медицински специалности, трябва да се работят с желание и отдаденост към хората. Лекарят по трудова медицина трябва да е близо до работещите, да познава здравното им състояние, работните им места и техните рискове, да го е грижа и да бъде винаги готов да изслуша, помогне и даде съвет. 
 
------------------
Наградата "Primus Inter Pares" (Пръв сред равни)
Създадена е през 2009 г. от BBLBC (Белгийско-български-люксембургски бизнес клуб), за да отличи най-успешната белгийска компания, инвестираща и развиваща бизнес в България и по този начин допринасяща за подобряването на бизнес, социалните, културните и човешките отношения между Белгия, Люксембург и България. Наградата се присъжда на най-успешната белгийска компания, положила значителни усилия в съответната категория, която е различна всяка година. Решението за категорията се взема от Управителния съвет на Клуба. Категориите варират от иновация през 2012 г. (където "Солвей Соди" печели първа награда), технология - 2016 г., трансфер на знания - 2017 г., благосъстояние за 2018 г. до пресъздаване през 2021 г. От 2013 г. статуетката се изработва от Арт училище за деца и младежи в неравностойно положение "Дедал" - Варна.