Служебният министър на външните работи Николай Милков ще бъде изслушан в парламентарната комисия по външна политика днес във връзка с правата на българите в Република Северна Македония, ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу тях и развитията в двустранните отношения. Това предвижда дневният ред на комисията. В рамките на заседанието ще бъде изслушан извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Ангел Ангелов. 
Вчера парламентът изслуша служебния министър на външните работи Николай Милков заради нападението срещу активиста на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков. 
Секретарят на културния клуб беше нападнат на 19 януари. За това съобщи в профила си във Фейсбук евродепутатът Андрей Ковачев. Нападението предизвика остри реакции на български държавници, политици и евродепутати, а на посланика на Република Северна Македония в София беше връчена протестна нота. Пендиков беше транспортиран за лечение в България с правителствения самолет „Фалкон“. В неделя активистът беше посетен във Военномедицинска академия, където е настанен за лечение, от служебния министър на външните работи Николай Милков и от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.