Норвежкият суверенен фонд, най-големият в света с активи за 1,2 трилиона евро, изключи от портфолиото си две компании - китайска и индийска, заради това, че са доставяли оръжие за Мианма.
Фондът се освободи от ангажиментите си към "АвиЧайна индъстри енд текнолъджи" (AviChina Industry and Technology) и "Бхарат електроникс" (Bharat Electronics) заради "неприемлив риск тези компании да снабдяват с оръжия страна, която ги използва за тежки и системни нарушения на международните правила за водене на военни действия", съобщи вчера вечерта централната банка на Норвегия.
Фондът, чиято стойност днес сутринта достигна 13,183 трилиона норвежки крони (1,230 трилиона евро), е притежавал 0,37 на сто от китайската група и 0,32 на сто от индийската група в края на 2021 г., според последните налични данни.
Норвежкият суверенен фонд обвинява "АвиЧайна", че е доставила през декември 2021 г. леки военни самолети тип К-8 на Мианма. Страната е под контрола на хунта след военен преврат от 1 февруари същата година.
"Бхарат електроникс" е упрекната за това, че е доставила в същата страна дистанционно управляема система за въоръжение през юли 2021 г.
Решенията за изключването на двете компании са били взети от ръководството на Норвежката централна банка по препоръка на Етичния съвет, който има консултативна функция.
Фондът, който цели да увеличи приходите от петрол на норвежкото правителство, е един от най-големите инвеститори на планетата с дялове в над 9000 компании в света. Той има също инвестиции в облигации и недвижими имоти.
Управлението на фонда се регулира от набор етични правила, които му забраняват най-вече да инвестира в компании, отговорни за сериозни нарушения на човешките права, произвеждащите ядрени или "особено нехуманни" оръжия, въглища и тютюневи изделия. 
По тази причина фондът вече се освободи от някои компании, сред които "Еърбъс" (Airbus), "Боинг" (Boeing), "Гленкор" (Glencore), "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) и "Филип Морис" (Philip Morris), които фигурират в нещо като "черен списък".