През последните 24 часа в Европа делът на електроенергията, произведена от вятърни централи, е 10,4 процента. Това сочат данните от днешния бюлетин на WindEurope Power Numbers. Електроенергията от вятърни централи на сушата е 9,8 на сто или 974 гигаватчаса, а произведената от вятърни централи в морето е 0,5 процента или 53 гигаватчаса.
С най-голям дял на вятърната енергия са Швеция (43 процента), Дания (34 на сто) и Испания (29 процента), а най-много като количество от този вид електроенергия през изминалото денонощие е произведено в Испания (230 гигаватчаса), Швеция (183 гигаватчаса) и Франция (110 гигаватчаса), показва още справката.
За предходното денонощие делът на електроенергията, произведена от вятърни централи в Европа, беше 12,3 процента.
Прави впечатление, че в последните дни делът на ВЕИ в Европа спада с около 10 процента. Основната причина е, че производството на този вид енергия намалява през последните дни, сочат данните на WindEurope Power Numbers. До преди около седмица Германия ежедневно беше начело по показателя за производство на най-много количество енергия от ВЕИ, докато през последното денонощие се нарежда едва на пето място по този показател с 86 GWh произведена енергия. На 19-ти януари страната беше на първо място с 497 GWh. Подобно намаление на дела на ВЕИ в различни страни се е случвало и преди, като причините за това са атмосферните фактори и конкретно липсата на вятър.