Предпоследната група на 31-ата Национална антарктическа експедиция ще отпътува днес от летището в София, с полет за Рим. Това съобщават от Българския антарктически институт с председател проф. Христо Пимпирев, който е и ръководител на българските антарктически експедиции.
Групата се състои от логистици, учени и журналисти.
Научните проекти са свързани с продължаване на проучванията за наличие на злато и на други ценни метали от главен асистент Ралица Събева, както и на дънните утайки за изследване на адаптацията на ендемичните организми към климатичните промени от доц. Любомир Кендеров и на степента на антропогенно замърсяване от доц. Райна Христова.
Българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън бе открита за настоящия полярен сезон в началото на декември миналата година. В момента в нея работят десет полярници, които очакват с нетърпение пристигането на своите колеги с първия български научноизследователски военен кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий", който ще достигне до Антарктика.
Специалният кореспондент на Българската телеграфна агенция (БТА) Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба "Св. св. Кирил и Методий" и в двете посоки, и ще придружава българската експедиция по време на целия й престой на Антарктида.
Очаква се българският научноизследователски военен кораб (НИК 421) "Св. св. Кирил и Методий" да пристигне в Мар дел Плата в началото на февруари. Аржентинският град е втората междинна спирка от плаването на кораба към остров Ливингстън, където ще подпомогне 31-ата българска антарктическа експедиция.
От Българския антарктически институт информират, че се очаква 31-ата българска антарктическа експедиция да завърши в началото на март 2023 г., когато НИК 421 ще се отправи обратно към родината.