Характерните особености, приликите и разликите в облеклата на различните български общности в Румъния е събрала в книга изследователката от Букурещ Габриела Миту-Булъряну. Авторката направи презентация на произведението, след откриването на изложбата „Българите в Румъния. Културно наследство от фонда на Националния етнографски музей".
„Традиционните български облекла са едни от най-интересните и това е причината да ги избера за обект на моето изследване. Смятам, че е голяма чест за мен да съм днес тук и оценявам начина, по който музеят успя да сътрудничи за откриването на повече данни относно съответните общности, свързани с обект на изследване, да предостави традиционните костюми, намиращи се в неговия фонд. Най-вече, че успя да събере в обща изложба общностите на българите павликяни, като по този начин се подчертават техните етнически особености, а едновременно с това се запазва и колективната памет на тези хора, тръгнали си от границите на България преди повече от 250 години“, каза Габриела Миту-Булъряну.
По време на презентацията стана ясно, че българите католици от Северна България, които се заселват в Банат и в покрайнините на Букурещ в края на 18 век, са банатски българи или букурещки павликяни. По-късно нова вълна от католическата общност са напуснали Белене заради войната и унищожаването на Свищов. Женската носия при тях се е състояла от риза, задна и предна престилка, сукно, колан. Ризата има червена яка и специфични ръкави. Задната престилка е от вълна или сурова коприна. Жените носят и колан, който се нарича и гердан, ако по него има украса или мъниста.
Мъжете от католическата общност са обличали по семпли дрехи – риза, колан и калпак от агнешка кожа. Дрехите им са бели. Ризата е семпла откъм бродерия, освен ако не е на младоженец. Поясът е от вълна, червен, носи се върху панталона.
„Костюмът е в постоянна промяна“, посочи в заключение Габриела Миту-Булъряну.
Изследователката от Букурещ представи традиционното облекло на трите големи български общности - павликяните от Букурещ (Чопля и Попещи Леордени), банатските българи (Стар Бешенов, Винга).
След това Виктор Кочуба от с. Винга, Румъния, представи своята колекция от стари архивни снимки и пощенски картички, както и снимки на известния банатски фотограф от с. Винга – Франциск Бартулов.