Формирането на Съюз на сръбските общини в Косово и Метохия е съществен елемент за напредък в диалога, заяви днес американският посланик в Белград Кристофър Хил, отбелязвайки, че това трябва да се разглежда на първо място. После следва това, което е посочено във френско-германското предложение за Косово, посочи американският дипломат, цитиран от Танюг.
"Искам да бъда ясен, че подкрепяме бъдещето на Сърбия. Ние имаме най-добрите отношения в света с ЕС и Сърбия е на път да се доближи до него, което е най-добрият начин да укрепим нашите отношения“, заяви Хил в Музея на Никола Тесла след подписване на Меморандум за разбирателство между правителството на Сърбия и Американската агенция за международно развитие за сътрудничество по изпълнение на проекта "По-добра енергия в Сърбия".
На въпрос на Танюг как вижда формата на Съюза на сръбските общини (ССО) и дали международната общност има механизъм да убеди Прищина да приложи споразумението от Брюксел, подписано преди почти 10 години, американският посланик каза, че всички преговарящи, независимо дали от ЕС или САЩ, са потвърдили, че ССО е задължение, което произтича от Брюкселското споразумение.
"Ако прочетете внимателно текста, първите шест точки се занимават с формирането на Съюз на сръбските общини и това е съществен елемент, за да продължим напред. И това трябва да се разгледа на първо място, последвано от това, което е посочено във  френско-германското предложение, което се радва на подкрепата на ЕС. В този документ отиваме към по-широки идеи, които ще изискват повече време", каза Хил. Той допълни, че не можем да очакваме всичко да се реши днес или утре, но на първо място е изпълнението на договореностите, постигнати в Брюксел.
Същевременно министърът на външните работи в косовското правителство Доника Гървала заяви, че предложението за Съюз на сръбските общини "е мъртво", тъй като Конституционният съд в Прищина е потвърдил, че 23 члена на споразумението за ССО са в противоречие с косовската конституция. "Белград говори за Съюз на сръбските общини, но това предложение е мъртво и не може да се осъществи. Конституционният съд реши, че не може да се стигне до създаване на ССО. Не е възможно да се намери правителство в демократичния свят, което да е готово да осъществи нещо, което нарушава  конституцията на страната, заяви Гървала в интервю за естонската радио-телевизия "ЕРР". Гървала допълни, че Прищина е готова да разговаря за правата на малцинствата, ако официален Белград приеме да разговаря по същия начин за албанското малцинство в Сърбия.