Премиерата на пълнометражния документално-игрален филм за най-безпощадния концлагер в Източна Европа – лагера „Слънчев бряг“ ще се състои на 31 януари от 17:30 часа в кино „Космос“, съобщават от общинската администрация в Ловеч. 
Филмът има за цел да разкаже на младите поколения за една от най-черните страници на комунизма - концлагерите. Името на лагера е смесица от горчивината на обречените и цинизма на екзекуторите им. Иронията в метафората на името на Лагера всъщност е изключително точна. Докато лагерниците трошат камъни в неистовия пек, край тях минава влакът, който откарва безгрижни летовници към слънчевото крайбрежие - към известния курорт Слънчев бряг. От влизането имаш само три дни живот, посочват от администрацията.
Продуценти на „Слънчев бряг - експрес към ада“ са Община Ловеч и „Файв Стар Медиа”, режисьор е Степан Поляков. Той е автор на много филми, сред тях е „Ловеч - тайната столица“. Филмът имаше успешна премиера в Ловеч през 2017 г., а след това беше излъчен по няколко телевизии.
Главен оператор на филма е Божидар Симеонов, изпълнителен продуцент - Вивиан Бояджиева, музика - Митко Щерев и Валери Пастармаджиев. 
Продукцията е финансирана от Община Ловеч и от дарители.  
Участват Йордан Петков – Дуньо и актьори от Драматичен театър – Ловеч.
Всяка година в края на март се организира шествие-поклонение, с което се отдава почит на жертвите в концлагера „Слънчев бряг” край Ловеч.
В периода 14 юни 1959 г. – 28 май 1962 г. в лагера, под официалната  форма  "Трудово-възпитателно общежитие",  са въдворявани чрез МВР и "Държавна сигурност" хора от различни възрасти, които при неимоверно тежки условия в каменната кариера са изпълнявали непосилни норми. Младежи и по-възрастни всекидневно са били подлагани на побоища, издевателства и убийства без съд и присъда. Само за 156 има смъртни актове, но някои казват, че убитите са много повече.