Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери не смята, че е необходимо специално заседание, на което министърът на външните работи Буяр Османи да бъде изслушан за отношенията с България. Според него най-късният срок, в който трябва да започне процедурата за конституционни промени, с които българите в Република Северна Македония да бъдат вписани в преамбюла на основния закон е юни-юли тази година, за да приключи до ноември, когато приключва и скринингът на страната. 
Джафери не смята, че предсрочни избори ще решат проблема с липсата на достатъчно гласове в парламента за промени в конституцията. Според него това по-скоро ще усложни целия въпрос.
„Мога да свикам избори само когато политическите партии имат мнозинство с искане за разпускане на парламента, или 90 дни преди срока за редовни избори”, каза Джафери. За това как да се преодолее проблемът с мнозинството, председателят на парламента в Северна Македония смята, че начинът е правителството и опозицията да седнат на разговори. 
За предсрочни избори в Северна Македония настояват от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.