В рамките на мандата на служебния кабинет бяха официално одобрени 10 от десетте европейски програми. По този начин беше осигурен ресурс от 19 млрд.лв. европейско финансиране, каза служебният премиер Гълъб Донев по време на открито заседание на Министерския съвет за отчет на дейността на кабинета през изминалите близо шест месеца.
Народното събрание задължи Министерския съвет да внесе целия пакет от законопроекти, свързани с второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, припомни Донев. Той допълни, че служебното правителство работи по подготовката на законопроектите от 2 август миналата година. Това беше една от първите задачи, които си поставихме, защото имахме нулева готовност по законопороектите, свързани с плащанията по Националния план за възстановяване, каза премиерът. Това е и нашата цел и отговорност, защото тези законопроекти отварят врати за реформи в съдебната система, допълни той и подчерта, че законопроектите отдавна са внесени в Народното събрание, не защото "сме задължени от Народното събрание да го направим, а защото имаме дълг към българските граждани".
Министър-председателят отбеляза добрата координацията между всички министерства и каза, че успешно са изпълнили всички мерки и цели, заложени в Плана, което позволило успешното получаване на първото плащане от ЕК на стойност близо 2,7 млрд.лева. "Чекът не беше в кабинета ми, а се наложи да работим и за това първо плащане по Плана за възстановяване и то доста усилено, в кратки срокове, с голямо напрежение", каза Донев. Всички, които имаха отговорност по това първо плащане, си свършиха прекрасно своята работа, допълни служебният премиер.