Един от най-амбициозните проекти на албанското правителство в областта на културата през 2023 г. е „Националният център за култура за деца“, предаде за БТА албанската агенция АТА.
 „Този ​​център започна да се реализира в пространството на бившата Национална гвардия“, каза днес министърът на културата Елва Маргарити по време на представянето на постиженията през 2022 г. и целите за 2023 г.
Освен куклен театър и курсове по музика и рисуване в този център ще бъде отделено  значително пространство за курсове по технологии и занаяти. Ще има място, посветено на деца, които ще учат грънчарство и други занаяти, част от уникалната албанска идентичност.
Най-големият строителен обект на Министерството на културата обаче си остава Народният театър. „В момента, в който изградим този обект, ще имаме инкубатор на идеи и международни фестивали и работата за това започна с назначаването на новия директор, създаващ синергия и нови сътрудничества“, каза Маргарити.
Министърът на културата на Албания открои още два строителни обекта – Еврейския музей във Вльора и сградата на пирамидата в Тирана.
„Целта на Еврейския музей е да изтъкне хубавата албанска традиция на гостоприемство и подкрепата за тази общност. Често нашите деца не познават хубавата история на националното гостоприемство, а освен това се надяваме, че този музей ще служи като магнит за туристите и ще установи преки връзки с еврейската общност”, каза Маргарити.
Еврейският музей няма да бъде материален, а дигитален музей с акцент върху аудио-визуалните елементи.
От друга страна, сградата на пирамидата в Тирана, един от най-символичните обекти от един тъмен период, се трансформира в обект на светлина.
 „Благодарение на партньори като Американския фонд за развитие в рамките на първите 6 месеца ще завърши [изграждането на] този технологичен инкубатор“, каза албанският министър на културата.
По-нататък тя изброи и други инициативи на министерството на културата, свързани с рискови и спешни реставрации на обекти от националното наследство на Албания.
Маргарити посочи „маршрута на Фища“ като тясно свързан с обществеността и привличащ различен вид туризъм.
Съвсем скоро ще започне преобразяването на къщата на Фища [албански писател, класик от първата половина на ХХ век] в музей и в негов мемориал, превръщайки я в пространство за художници.
(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)